gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Hogyan lehet otthonunk a hosszú téli estéken is biztonságban?
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
A lakások, lakóházak biztonságára évszaktól függetlenül fontos odafigyelnünk, hiszen egy kis elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség, kár elkerülhető. Az őszi, téli hónapokban korán sötétedik, ezért különösen fontos, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket.

Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem könnyen felfedezhető helyre! Tanácsos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

 

A betörések jellemzően a nyílászárókon keresztül történnek, ezért szükséges az első és a hátsó ajtók, ablakok megerősítése. Az ajtólapok, ajtótokok, pántok, zárszerkezetek megerősítése acéllemezzel, fémrácsszerkezet kialakításával lehetséges.

 

Az ajtók befeszítése ellen hatékony lehet a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon.

 

Amennyiben a földszinti ablakokra szerelt biztonsági rácsot túlzásnak érzi, az üvegfelületre helyezett törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít. A fólia mellett további módszerekkel is nehezítheti az ablakon át való bejutást, ilyen a redőny felszerelése vagy az, ha szúrós, áthatolhatatlan akadályt jelentő növényeket telepít az ablak alá. Mindemellett elsődleges, hogy soha ne hagyjon nyitva ablakot, még bukóra sem, ha elmegy otthonról, akármilyen elérhetetlennek tűnő helyen található. Biztonsági eszközök (rács, lakat, riasztó, szomszéd) igénybe vételével sokat tehet a bűncselekmények megelőzéséért.

 

A mobiltelefonok, közösségi portálok elterjedésével akaratán kívül is rengeteg információt szolgáltathat a bűnözőknek. A lakásáról, értékeiről, utazásairól nyilvánosan közölt fényképek pontos információt szolgáltathatnak arról, hogy hol lakik, mikor nem tartózkodik otthon, így egyenesen térképként szolgálhat a bűnözőknek!

 

Az őszi, téli hónapokban korán sötétedik, ezért célszerű időzítő kapcsolót, illetve kültéri mozgásérzékelős lámpát felszerelni, amely azonnal jelzi, ha bárki az udvarban tartózkodik. Fontos, hogy lakóháza környezetét, az udvart is „téliesítse”, zárja el a kerékpárokat – amennyiben ősszel már nem használja – a fűnyírót, kerti szerszámokat, műszaki berendezéseket! 

 

Ha elmegy otthonról:                                               

-          Zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!

-          Kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!

-          Hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!

-          Kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!

 

 

Betörés esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály   
Kapcsolódó dokumentumok:

2017-11-11 11:30

Vissza