gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Párhuzamok címmel látható kiállítás a Városházán
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Ötödik alkalommal rendezett megemlékező kiállítást az ARTalakulás Galéria a budaörsi Városházán. Az egy hónapon át, Párhuzamok címmel látható kiállítás célja, hogy ne merüljön feledésbe a holokauszt. A tárlat Gerlóczy Sári és Horgas Péter alkotásaiból és az Illyés Gyula Gimnázium fotószakkörös diákjainak képeiből áll. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Wittinghoff Tamás polgármester, Tölgyesi Katalin és Horgas Péter szervezők. Megjelent és felszólalt Fahidi Éva, holokauszttúlélő is, aki szerint a gyűlölet, az egymás el nem fogadása teszi tönkre a világunkat.

Öt éve volt az első képzőművészeti kiállítás a „SOA fájdalma – Nemzetünk traumája” című oktató-kutatóprogram keretében a városházán, Tölgyesi Katalin, az ARTalakulás Galéria vezetője é


s Budaörs Város Önkormányzata szervezésében. Ezt minden évben egy, a holokausztra emlékező rendezvény egészíti ki, amit elsősorban a jövő felnőttjeinek, a diákok számára szerveznek. Az idei kiállítás megnyitó ünnepsége május 20-án, hétfőn kora délután volt. Gerlóczy Sári festő, grafikus, jelmeztervező nagy méretű grafikái és Horgas Péter díszlet- és jelmeztervező fényképei kerültek bemutatásra, melyeket az Illyés gimnázium fotó körének képei egészítettek ki.

 

A tárlat megnyitója és a megemlékezés a városháza dísztermében volt. Először Wittinghoff Tamás mondott beszédet „Folyamatosan szembesülünk azzal a szomorú ténnyel, hogy pusztán hatalmi megfontolásból olyan eszközökhöz nyúlnak megint, amelyeket korábban csak a történelemkönyvekből ismerhettünk. 

 

Kiderült, hogy tényleg fel lehet építeni alternatív valóságokat. Hogy relativizálni lehet a híreket és a tényeket. Hogy szinte találomra ki lehet jelölni ellenségeket, démonizálni lehet konkrét személyeket. Hogy a bonyolult problémák leírására és megoldására egy-két szavas receptek is megfelelhetnek. Hogy a világot feketére és fehérre lehet leegyszerűsíteni. Hogy barátok, rokonok között kibékíthetetlen ellentétet lehet szítani. Hogy a politikai gondolkodásban a racionális megfontolást hitek is helyettesíthetik” – sorolta a polgármester. „És ami a legkísértetiesebb, hogy mindezek a technikák ma is működnek. Pontosan úgy, ahogy a történelem során már oly’ sokszor. Az emberekben feléleszthető a gyűlölet olyanok iránt, akiket nem is ismerünk. Ma már elegendő egy-egy hívó szót bedobni és a belső program működésbe lép a megtévesztett emberekben” – folytatta Wittinghoff. „Ezért is fontos, hogy tudatosan foglalkozzunk a múlttal, különösen azokkal az időszakokkal, amelyek súlyos tragédiákkal végződtek. (…) Egy olyan korban, amikor az emlékezés az egyik leghatékonyabb fegyverünk lehet a felelőtlen demagógokkal szemben” – szögezte le a polgármester.

 

Tölgyesi Katalin, aki a városháza aulájában lévő kiállítás megnyitó beszédét mondta, az alkotások üzenetéről magyarázott a hallgatóságnak. Általános tapasztalat, hogy az emberek könnyen felejtenek és újra meg újra belesétálnak ugyanazokba a csapdákba. Ezért tartja a művésznő létfontosságúnak, hogy a holokauszt ne merüljön feledésbe. „A műalkotások megszólítanak bennünket és hozzásegítenek a fájdalom megértéséhez” – mondta Tölgyesi Katalin. „A látvány nem engedi, hogy felejtsünk, erős érzelmekkel zaklat, így a gyötrelem a néző számára is átélhetővé válik” – folytatta, majd hozzátette, az ábrázolt szörnyűségek velünk is megtörténhetnek, ha elfordítjuk a fejünket és nem segítünk, amikor még megtehetjük, ezért fontos, hogy felismerjük, mi a felelősségünk ott, ahol élünk.

 

Ezt követően Horgas Péter szólt a fiatalokhoz: „Álljatok ki jogaitokért, honfitársatok jogaiért és ne gondoljátok, hogy ha épp nem titeket bántanak, akkor az a bántás nem fog elérni titeket soha.”

 

Az ünnepség legemlékezetesebb része az a beszélgetés volt, melyet Tölgyesi Katalin Fahidi Évával folytatott. A 93 éves asszony fiatal lányként élte át a holokauszt borzalmait koncentrációs táborokban. Ő, mint túlélő, rendszeresen eleget tesz a felkéréseknek, szemtanúként ismerteti az igazságot az újabb generációk tagjainak és küzd az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen, amit idős kora ellenére azért tesz, mert az utóbbi időben egyre gyakrabban szembesül olyan jelenségekkel, amelyek a holokauszti időkre emlékeztetik. 

 

Sokat gondolkozott azon, vajon mi vezetheti ilyen borzalmakra az emberiséget, és arra jutott, a gyűlöletben keresendő a magyarázat: „nagyon nehéz elérni azt az állapotot, hogy az egyik ember úgy kezelje a másikat, mint másik embert” – fogalmazott. Ezért küldetésének érzi, hogy mint holokauszt túlélő, azon dolgozzon, hogy megelőzzön hasonló retteneteket. „Elég, ha csak odáig eljutunk, hogy elviseljük egymást és nem gyűlöljük egymást, mert az a gyűlölet, amikor az egyik ember nem bírja elviselni a másikat” – tisztázta a fogalmakat Fahidi Éva. „Tessék tudomásul venni, hogy mi, emberek millió dologban különbözünk egymástól, ezért is vagyunk emberek. De ez még nem ok arra, hogy gyűlöljük egymást. (…) A gyűlölet egy nagyon aljas érzés, egy nagyon aljas indulat. (…) És talán ez volna a legfontosabb dolog a világon, hogy amikor az emberben feltámadnak ezek az igen alantas indulatok, akkor ismerje fel, és mondja azt, hogy nem akarom, nem akarok gyűlölni” – mondta. Majd ő is a gyerekekhez intézte szavait: „A tietek a jövő, de olyan lesz a jövő, amilyenre csináljátok!”

 

A több műfajjal színesített program zenei részét a Herman Ottó Általános Iskola kamarakórusa szolgáltatta, egy erdélyi zsidó népdalt, a Szól a kakas már kezdetűt, és Radnóti Miklós megzenésített versét, az Éjszaka címűt adta elő Földesné Kulcsár Andrea vezényletével.

 

Forrás: Budaörsi Napló2019-05-23 00:20

Vissza