gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv

2012-02-29 08:30:00

Képviselő-testületi ülés: Megszületett a 2012-es költségvetés

Elfogadták a képviselők az idei költségvetést a február 29-én tartott testületi ülésen. A tervezett bevételi főösszeg 13.6 milliárd forint, hitelfelvétellel nem számolnak, miközben mintegy másfél milliárd forint jut fejlesztésekre.

Napirend előtti felszólalásában dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) a Szarvas utcánál egy eltűnt zsákutcát jelző tábla pótlását kérte.

 

Laczik Zoltán (MSZP) az iránt érdeklődött, hogy a Sportcsarnok és az 1. számú Általános Iskola mellett éktelenkedő hatalmas gödörnek - amely a félbemaradt „Solaris” beruházás öröksége -, mi lesz a sorsa?

 

Wittinghoff Tamás polgármester válaszában elmondta, hogy egy magánberuházásról van szó, amelynél csődbe mentek az eredeti befektetők. Szerencsére azok a beruházási elemek, amelyeket a város felé vállaltak, hiánytalanul megvalósultak. Egy új befektetői kör felvásárolta a céget, amely most az azóta életbe lépett „pláza-stop” törvény alól igyekszik mentességet szerezni. csak ezt követően indulhat újra a beruházás.

 

Császárné Kollár Timea (Jobbik) kérte, hogy pár pillanatig némán emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól.

Ezt követően arról beszélt, hogy a Szabadelvű Polgári Egyesület élére Kuncze Gábor, volt SZDSZ-es politikus került, Wittinghoff Tamás pedig elnökségi tag ebben a szervezetben. Meg nem cáfolt sajtóhírek szerint – mondta, az egyesület a Gyurcsány-féle új párttal készül szövetségre lépni. Azt állította, hogy a polgármester pártfüggetlensége sem a választások idején, sem azóta nem áll fenn. Kérte, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület szavazói gondolják át, a volt SZDSZ-re és Gyurcsány Ferencre akartak-e annak idején voksolni.

 

Wittinghoff Tamás válaszában úgy fogalmazott: nem emlékszik, hogy valakinek is foglalkoztak e már testületi ülésen bármilyen egyesületi tagságával. Felidézte, hogy ez az egyesület még 2009-ben alakult, és ő azóta elnökségi tag ott. Ebből soha nem csinált titkot. Hazugságnak nevezte, hogy nem cáfolták meg Császárné Kollár Timea által említett – Gyurcsányra vonatkozó - hírt. Egyébként – mint fogalmazott -, nem tartja Gyurcsány Ferencet patás ördögnek, mint ahogyan az is tény, hogy a Fideszt csak a legszélesebb összefogással lehet majd leváltani. A következő választáson minden demokratikus erőnek össze kell fognia, ha eredményt akarnak elérni. Úgy vélte, azt majd a választóknak kell eldönteniük, hogy zavarja-e őket, hogy ő egy polgári és szabadelvű értékeket képviselő egyesület tagja. Mindazonáltal testületi ülésen jobb lenne, ha a város ügyeivel foglalkoznának – fejezte be felszólalását.

 

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azt kifogásolta, hogy a városon belül járó buszok meghibásodása esetén olyan kisebb járművekkel helyettesítik ezeket, amelyekre például a babakocsik nem férnek fel.

 

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) kérte, hogy a síkosságmentesítő anyagokat takarítsák fel minél előbb.

 

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) szintén a helyi buszok ügyéhez szólt hozzá. Szerinte nem teljesítik azokat a környezetvédelmi normákat, amelyek vállalása pedig nagyban hozzájárult, hogy éppen ők nyerjék meg a pályázatot.

 

Első napirendi pontként még a 2011. évi költségvetési rendeletet módosították. Ez rutin eljárás, időről-időre át kell vezetni a rendeletben a korábban elfogadott, és pénzügyi mozgással is járó döntéseket.

 

A 2012. évi költségvetési rendelettel kapcsolatban Wittinghoff Tamás elmondta, hogy az előző évben a folyamatosan csökkenő központi források mellett kellett elvégeznie a városnak a kötelező és vállalt feladatait. Különösen nehéz volt az oktatási rendszer színvonalának megőrzése, ezért döntöttek úgy, hogy ezeket az intézményeket kistérségi fenntartásba adják. Az idei költségvetés nagyjából megegyezik az előző évivel. Bár idén még nagyobb kihívás előtt áll majd az önkormányzat, hiszen az új közoktatási törvény nagyon megnehezíti az eddig elért magas színvonal fenntartását. Eközben egyelőre nem ismert sem az, hogyan szerződhetnek vissza az önkormányzatok saját intézményeik fenntartását, illetve milyen lesz ennek a finanszírozási háttere. Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere egyenesen úgy nyilatkozott, hogy, ahol magas szintű volta képzés, ott látványosan gyors lesz a hanyatlás, míg a gyengébbeknél csak nagyon sokára érezhető majd javulás.

Szerencsére idén is jut pénz fejlesztésekre: út és járdaépítésre, óvodabővítésre, zöldterületek karbantartására, felszíni vízelvezetésre. Azonban a mérték sokkal szerényebb, mint régebben. Továbbra is a helyi adókból származik a legnagyobb bevétel, 7.7 milliárd forint. A polgármester szerint a jobboldali többség túlságosan kicsi összeget tervez az általános tartalékra, miközben nagyon sok ötlete van mindenféle ügyek támogatására.

 

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) szerint a több száz millió forint, amelyet céltartalékba helyeztek elegendő biztosítákot nyújt rendkívüli helyzetekre. Nagyon alaposan készültek erre a költségvetésre, amelynek első lépése éppen az iskolák kistérségi fenntartásba adása volt, ami az idei költségvetésben is 700 millió pluszforrást jelent. Ugyanígy az ő javaslatukra emelték meg az iparűzési adót, ami szintén hoz 350 milliót. Fontosnak tartják azt az 50 milliós pályázati alapot, amit a helyi vállalkozásoknak forgatnak vissza. Jelentős eredménynek nevezte, hogy az iskolákban még mindig lesz 13. havi fizetés és cafetéria is, mégpedig a törvényi maximumon. De fejlesztésekre is jut másfél milliárd forint. Mindenféle támogatásokra is majd egymilliárdot fordíthat az önkormányzat.

 

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy valamennyi intézménnyel tételesen végigszámolták a saját költségvetéseiket. Általában öt százalékos emelkedés lesz mindenütt az előző évhez képest. Javasolta, hogy a pénzügyi bizottság folyamatosan készüljön a 2013 évi költségvetésre.

 

Császárné Kollár Timea (Jobbik) örömmel tapasztalta, hogy ebben a költségvetésben szerepelnek óvoda felújítási és bővítési tervek.

 

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) óvott a hurrá-optimizmustól. Ne keltsék azt a képzetet, mintha pénzbőség lenne- kérte jobboldali képviselőtársait. Messze-messze elmaradunk a néhány év előtti helyzettől. Könnyen lehet, hogy év közben még hitelt is kell felvenni - fogalmazott.

 

Wittinghoff Tamás szerint érdemes rögzíteni, hogy az országos átlaghoz képest még mindig jól állunk. De ez csak azért lehetséges,mert az elmúlt 20 év alatt olyan helyi gazdasági bázist sikerült teremteni, ami még egy ilyen nehéz időszakban is biztosítja az alapműködéshez szükséges forrásokat. De ez nem jelenti azt, hogy könnyelműen költekezhetünk.

 

Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) leszögezte, hogy az előző négy évben is jobboldali többség volt Budaörsön. És bár politikai ellenfeleik szívesen emlegetik azt, hogy Fidesz mindig elvesz, Budaörsön ez nem igaz, mert itt a Fidesz ad.

 

Wittinghoff Tamás elutasította Kálóczi kijelentését. Budaörsön nem a Fidesz, hanem a város ad – fogalmazott. Nem pártadomány az, hogy a település bevételeit hogyan osztjuk el. Szemléletbeli problémának nevezte azt, ha valakik többségben vannak egy testületben, akkor azok azt gondolják, hogy ők adnak valamit.

 

Ezt követően a módosító indítványokat vették sorra. Elsőként Császárné Kollár Timea (Jobbik) javaslatát vitatták meg, amelyben 5.6 millió forintot kért a Czuczor- Fogarasi emlékkonferencia megrendezésére. Visszafogottnak nevezve a rendezvény költségvetését.

 

Wittinghoff Tamás megemlítette, hogy ennek az egyetlen konferenciának csak a nyomdaköltségeire többet szánnak, mint amennyit a Városháza fordíthat egy teljes évben tájékoztató kiadványokra. Példátlannak nevezte, hogy ekkora összeget szánjanak egy konferenciára. Miért egy önkormányzatnak kellene ezt finanszíroznia? – tette fel a kérdést. Az MTA egyik vezető nyelvészeti kutatóját idézte, aki elavultnak nevezte a Czuczor- Fogarasi módszerét, amely korukban persze lehetett haladó. A témában tartott idei, a tervezetthez hasonló konferenciát pedig tudománytalannak tartotta a szakértő.

 

Császárné Kollár Timea (Jobbik) válaszként az említett konferencia előadóit sorolta fel, ahol komoly egyetemi kutatók is részt vettek. Szerinte a budaörsi konferencia gyakorlati alkalmazásokról szól majd, és külföldi kutatók is lesznek itt.

 

Végül a többség megszavazta a konferencia költségeit.

 

A következő módosítást szintén Császárné Kollár Timea (Jobbik)terjesztette elő, amelyben a Budaörsi Atlétikai Club támogatására kért 4.3 millió forintot.

 

Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) példátlannak nevezte, hogy egy néhány napja bejegyzett civil szervezet számára kér valaki pénzt. Megkérdezte, hogy Császárné Kollár Timea – aki a módosító indítvány beterjesztője - milyen kapcsolatban van az egyesület elnökével.

 

Császárné azzal indokolta előterjesztését, hogy a már nem diák korú sportolóknak kiván edzési lehetőséget biztosítani az új klub. Majd elmondta, hogy az egyesület edzője, Palágyi Gergely a húgának a férje. Visszautasította, hogy ez szerepet játszott volna az előterjesztésének megfogalmazásában.

 

Wittinghoff Tamás közölte, hogy a jogszabályok mindenkire kötelezőek, majd idézett az önkormányzati törvényből, amely tételesen kimondja, hogy a képviselőnek be kell jelentenie az adott ülésen, ha rokoni kapcsolatok révén személyesen érintett egy ügyben. A testvér házastársát, mint hozzátartozót külön is nevesíti a törvény. Ezzel a lépésével törvényt sértett Császárné Kollár Timea és arra mutat példát, hogy nincs szükség semmiféle teljesítményre, elég, ha rokona valaki egy döntéshozónak, csinál egy egyesületet, és már a következő héten viheti is a pénzt. Ráadásul – tette hozzá a polgármester -, semmi másról nincsen itt szó, minthogy megvásárolja a jobbikos képviselő szavazatát a Fidesz, hiszen nélküle nem lenne többsége. Ezzel majd a fideszeseknek kell elszámolniuk.

 

Végül Császárné Kollár Timea visszavonta előterjesztését.

 

Elfogadták a képviselő asszony két másik kérését, az egyik a törökugratói polgárőrök támogatására vonatkozott, a másik pedig a Trianon emlékmű megtervezéséhez rendelt három millió forintot.

 

A további, azonos témakörbe tartozó módosításokat nagyobb csoportokban sikerült megszavazni. Az ülés végén elfogadott 2012. évi költségvetés bevételi főösszege 13.612 milliárd forint. Az általános tartalék 104 91 ezer millió forint, míg a céltartalék 2 milliárd 356 millió.

 

A 2012-es büdzsé elfogadását követően egy pontosítással szigorították azt a rendeletet, amely a tíz tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek behajtását szabályozza a város kőhegyi zónájában.

 

A nemzeti vagyonról szóló új törvény rendelkezései nyomán, annak új terminológiája nyomán módosítani kellett az önkormányzati vagyonra vonatkozó helyi rendeletet.

 

Elfogadta a képviselő-testület a nemzetiségi önkormányzatok működésének és programjai megvalósításának támogatására kiírandó pályázati felhívást. Egy módosító javaslat nyomán lehetőséget kapnak a pályázat nyertesei, hogy programjaik között a forrásokat 20 százalékos arányig átcsoportosíthassák. Ennél nagyobb arányt csak a képviselő-testület engedélyezhet. A pályázatokat március 14.-ig lehet a polgármesteri hivatalhoz benyújtani.

 

Módosították a közoktatási intézmények alapító okiratait. Minderre szintén jogszabályi változások miatt volt szükség. Például az óvodák alapító okirata nem tartalmazta az alapfeladatok között a munkahelyi étkezés szakfeladatot és ennek megfelelő szakfeladat számát sem, mely a könyvelési feladatok ellátásában feltételemül szükséges.

 

Megállapították a közoktatási intézmények felvételi körzethatárait. A részletek itt olvashatók: http://www.budaors.hu/?module=news&action=show&nid=175601#MIDDLE

 

Az önkormányzat elindul egy pályázaton, amely jelentős forrást biztosíthat a Csicsergő Óvoda Rózsa utcai tagóvodájának bővítéséhez. A testület most a tervezői tanulmánytervvel kapcsolatosan foglalt állást.

 

A testület úgy döntött, hogy 149 ezer forinttal támogatja a Baross utca 31. számú lakóépület megsérült falának helyreállítását.

 

A képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a BKV vezetésével az éjszakai járatok fejlesztéséről, illetve a 2012. április 30-án lejáró szerződés meghosszabbításáról az év végéig.

 

Jóváhagyták a BTG egy tavalyi számláját, amelyet út és szegély javítási munkálatokkal kapcsolatban nyújtottak be.

 

Nem fogadta el a testület a Budaörsi Köztemető üzemeltetéséről szóló 2011. évi beszámolót. De úgy döntött, hogy a kérdéskört egy következő alkalommal alaposabban megvizsgálja.

 

Meghosszabbították az elszámolás határidejét azokra a város támogatásával biztosított benzinkártyákra vonatkozóan, amelyeket a rendőrség használt fel az előző évben.

 

Elutasították Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának kérését, hogy a Kőhegyi barlang felújítására fordítható megmaradt pénzt másra használják fel. Az elszámolás határidejét július 31-éig meghosszabbították. Ugyancsak haladékot kapott az elszámolásra a kisebbségi önkormányzat a Heimatmuseum felújításával kapcsolatban.

 

Felkérte a testület a polgármestert, hogy vizsgálja meg, az óvodákban és bölcsődékben dolgozó, a gyermek-étkeztetéssel kapcsolatba kerülő alkalmazottak esetében csökkenthető-e az étkezési térítési díj.

 

Szintén elszámolási határidő módosítást kért az Archeolingua Alapítvány egy készülő, helyi régészeti értékeket bemutató kiadványra biztosított támogatás kapcsán.

 

Csatlakozott az önkormányzat az INFORUM által elindított Y012 címet viselő, az internethasználatot népszerűsítői projekthez, amely szeretné, ha az idei év az időseké és a generációk közötti szolidaritásé lenne.

 

Elfogadták a Budaörsi Vigasságok 2011. évi pénzügyi elszámolását.

 

Három millió forint támogatást szavaztak meg a Budaörsi Triatlon Klub támogatására. Az Aramis SE pedig 13 millió forintot kap erre az évre. (Ennyivel máris csökkent a város költségvetésében biztosított általános tartalékkeret.)

 

A testület elfogadta a kistérségi társulás szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálatát.

 

Jóváhagyták az Egyesített Bölcsődei Intézmények nyári nyitvatartási rendjét. Eszerint – a gyermekek nyári ellátásának biztosítása mellett – a Százszorszép Bölcsöde június 18-tól július 22-ig lesz zárva, míg a Pitypang Bölcsőde július 23-tól augusztus 26-ig.

 

Kitiltották az Arany János és a Clementis László utcák közötti közből a gépjárműforgalmat, a helyi célforgalom kivételével.

 

Módosították a Budaörsi Városfejlesztő Kft alapító okiratát, eszerint a cég ügyvezetője megbízási szerződés helyett mostantól munkaszerződés keretében látja el feladatait

 

Levették a napirendről az Érd és Térsége Hulladékkezelési Társuláshoz való csatlakozás kérdését, és úgy döntöttek, további információkat kérnek az érdiektől.

 

Ezt követően zárt ülésen folytatta munkáját a testület.


Videó a testületi ülésről - 2012.02.29.