gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv

2012-03-28 08:30:00

Képviselő-testületi ülés: Újabb háziorvosi körzetek

Több beruházás elindításáról döntöttek a március 28-án tartott képviselő-testületi ülésen. Így például intézmények akadálymentesítését kezdik meg, strandfoci pálya épül az uszoda mellett, megújúl a közvilágítás a Lévai utcai parkban és átépítik a Frankhegyi árok Dózsa György utcai hídját is.

Egyperces néma felállással adózott a képviselő-testület a napokban elhunyt Nagy György emlékének, aki több cikluson át volt Budaörs város alpolgármestere.

Napirend előtti hozzászólásában dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) kérte, hogy az Öntő utcában keletkezett aszfaltsüllyedést javítsák ki.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) felhívta a rendőrség figyelmét, hogy a buszvégállomásnál ismét kiújúltak a hétvégi randalírozások. Majd arról érdeklődött, hogy mikor készül el a zebra a Bretzfeld utcában, az iskola előtt.

Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője elmondta, hogy az engedélyezési eljárás az utolsó fázisában van, reményei szerint a nyáron elkészül a beruházás, ami nem csak egy jelzőlámpás zebra kialakítását jelenti, de a szemben lévő parkolóban is új kijáratokat nyitnak.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) bejelentette, hogy a Kertész utcában véglegesen elbontja az ELMŰ a 20 kilovoltos áramvezetékeket.

Laczik Zoltán (MSZP) az Agip utca állapotát kifogásolta ismételten.

Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy ez egy közforgalom céljára megnyitott magánút, és emiatt nagyon nehezen mennek a tárgyalások.

Stifft Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lévai utcában beszakadt egy felszíni vízelvezető.

Első napirendi pontként az egészségügyi alapellátás területi beosztását módosították, méghozzá úgy, hogy két újabb felnőtt háziorvosi körzetet is létrehoztak. dr. Czuczor Gergely, illetve Török István alpolgármester külön köszönetet mondott, amiért a frakhegyi, illettve a kamaraerdei rész is kapott egy-egy újabb körzetet. Az új beosztás részletes listája a hozzájuk tartozó utcákkal a város honlapján tekinthetőek meg: http://www.budaors.hu/?module=news&action=show&nid=175804#MIDDLE

Módosították a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről, vezetői pótlékáról, valamint az őket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról szóló rendeletet. A módosításra jogszabályi változás miatt volt szükség.

A költséghatékony eszközbeszerzések érdekében a helyben központosított közbeszerzésekről alkotott rendeletet a testület. Ha valamennyi önkormányzati intézménynél egységesítik a közbeszerzést, ez jelentős megtakarításhoz vezethet.

Módosították a 2012. évi költségvetést, mégpedig olyan módon, hogy a Pénzügyi Bizottság 100 millió forintos értékhatárig szabadíthat fel forrásokat a céltartalékba helyezett pénzekből. Wittinghoff Tamás szerint ez nem szolgálja az átláthatóságot. Ugyanis a bizottsági ülések hiába nyilvánosak, ez nem mérhető össze a testületi nyilvánossággal, amelyet televízión és interneten is közvetítenek. Egyébként pedig, ha nem lenne ilyen hatalmas, két milliárd forintnán nagyobb összeg céltartalékba helyezve, akkor nem is lenne szükség minderre - fogalmazott.


Sánta Áron közölte, hogy az összeghatárt nem ő javasolta, számára kisebb szám is elfogadható lenne. Ő csak annyit kért, hogy a korábbi megoldást alkalmazzák. Ha valamelyik döntés nem fogadható el a polgármester számára, azt felfüggesztheti, és visszahozhatja a testület elé.

Az önkormányzat vagyonáról szóló rendelethez függeléket csatoltak, amely tartalmazza a forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyont, a korlátozottan forgalomképes vagyonelemekeket, illetve a forgalomképes vagyon aktuális listáját.

A képviselők jóváhagyták Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának járó, nemzetiségi kiegészítő oktatás támogatási keretének felosztását.

Elfogadta a testület a Pest Megyei Rendőrfőkapitánysággal kötött idei évi megállapodást. Ennek keretében az önkormányzat által biztosított pénzügyi támogatás fejében a város plusz szolgáltatásokat kap a rendőrségtől.

Hosszas vita előzte meg annak a határozati javaslatnak az elfogadását, amelynek lényege, hogy az önkormányzat mindent meg fog tenni az oktatási intézmények jelenlegi színvonalának megőrzéséért. Wittinghoff Tamás bevezető szavaiban ezt nevezte a következő időszak legfontosabb kérdésének. Az elmúlt 20 évben teljes volt a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy Budaörsön minden támogatást meg kell adni az iskoláknak, hogy a legkiválóbbak közé emelkedjenek. Ez sikerült is. Ezért riasztó, hogy az oktatási rendszer államosítása nyomán „szabolcsi" szintre csökken a finanszírozás, sőt azt is megtiltják, hogy az önkormányzat továbbra is támogassa intézményeit. Már, ha egyáltalán lesz miből. Hiszen hat hónappal az új tanév indulása előtt még mindig tökéletesen ismeretlen, miből is kívánja finanszírozni az új rendszert az állam. Pletykák vannak arról, hogy az önkormányzatoktól elvonják valamennyi adóbevételük 20 százalékát. Ez jelentősen több Budaörs esetében, mint amennyit eddig az oktatásra fordítottak. Vagyis, ha így lenne, akkor veszélybe kerülne a többi – nem oktatási - intézmény támogatása is. A polgármester a fideszes Pokorni Zoltánt idézte, aki szerint az új szisztéma pillanatok alatt tönkreteszi majd a kiváló iskolákat, míg a gyengébb minőségűek esetében csak nagyon lassan lesz érezhető a javulás. De a legnagyobb gond az információhiány – fogalmazott a polgármester. Maga Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz egyik meghatározó politikusa követelte nemrégiben, hogy árulják már el, hogyan és milyen feltételekkel szerződhetnek vissza a városok a működtetésre. Miközben májusig lenne lehetőség arra, hogy fenntartót váltsanak az iskolák, semmiféle információ nem áll rendelkezésre, ami alapján felelős döntést lehetne hozni.


Sánta Áron (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy teljes mértékben tisztában vannak a felelősségükkel. Nem véletlen, hogy már korábban is ők kezdeményezték az iskolák kistérségi fenntartásba adását, és ezzel majd egymilliárdnyi plusz forráshoz juttatták az önkormányzatot. Fontosnak tartotta, hogy a kormány intézkedései az oktatás területén a kistelepülések esetében nagy könnyebbséget jelentenek majd, csak a gazdagabb önkormányzatoknál okoznak gondokat. Elismerte, hogy ma még nem tudható, mi is lesz 2013. január elsején.


Wittinghoff Tamás méltánytalannak találta, hogy miközben teljesen egyértelmű, a kistérségi fenntartásra vonatkozó javaslatot ő vetette fel, a Fidesz-KDNP következetesen magának tulajdonítja a kezdeményezést.


dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) szintén túlzottnak tartotta az aggodalmakat. Emlékeztetett rá, hogy sok fejlett nyugati országban is állami kézben van az iskolarendszer.


Wittinghoff Tamás szerint érthető, hogy dr. Czuczor Gergely nem aggódik annyira, hiszen ő egy önkormányzati épületben működő egyházi fenntartású intézményt vezet, így őket kevésbé érintik a változások, mint a többi iskolát.


Filkey Péter (Fidesz-KDNP) is arról beszélt, hogy sok önkormányzat megirigyelné azokat a gondokat, amelyekkel Budaörs küzd. Legtöbb helyen megváltásként értékelik, hogy az állam veszi át az oktatási szféra teljes finanszírozását.
A polgármester egy fogadást ajánlott Filkey Péternek. Egy karton bort ad neki - mondta, ha jövőre az igazolódik be, hogy sikerült megőrizni a város iskoláiban a jelenlegi bérszintet, az oktatás színvonalát, és nem kell változtatni az oktatás tartalmán, beleértve a szakköröket is. Természetesen annak örülne a legjobban, ha elbukná ezt a fogadást – szögezte le.

Elfogadta a testület a „Kapacításbővítés a Csicsergő Óvoda Rózsa utcai tagóvodájában" című pályázat dokumentációját.

Jóváhagyták az önkormányzat új közbeszerzési szabályzatát.

Felszabadították a helyi rádió és televízió céltartalékba helyezett kereteinek negyedéves részét, egyúttal megemelték az éves keretet. A rádió esetében 6.3 millióról 7.5 millióra, míg a televízónál 15 millióról 18 millióra.

Elfogadták a BKV Zrt. menetrendjének változásait. Különösen a késő esti időszakban változik kedvezően a 40-es, 240-es, illetve 240E jelzésű járatok üzemideje. A részletes menetrendváltozások itt olvashatók: http://www.budaors.hu/?module=news&action=show&nid=175860#MIDDLE

Lebontják az önkormányzati tulajdonú, rossz állapotban lévő ingatlant a József Attila utca 7. szám alatt.

A Kamaraerdei Részönkormányzat döntése alapján új buszmegálló létesül a Kismartoni utcában. Török István alpolgármester szerint a döntés az ott élők bevonásával született, így várhatóan senkit nem fog zavarni.

Módosították az önkormányzat és a Budaörsi Települégazdálkodási Kft. közötti közszolgálati szerződést.

Céltartalékokat szabadítottak fel a 2012. évi beruházások elindításához. Így például a Kőhegyi árok Zúzmara-Zengő utcai kereszteződésében lévő áteresz átépítésére 10.5 milliót; a Frankhegyi árok Dózsa György utcai hídjának átépítésére 45 milliót; Trianon emlékmű állítására három milliót; a Lévai utcai park közvilágításának korszerűsítésére 7 milliót; az Uszoda-Sportcsarnok mellett egy strandfoci pálya kialakítására 10 milliót; intézmények akadálymentesítésére 13 milliót.

Jóváhagyták a Nefelejcs-Farkasréti és Naphegy utcák forgalomtechnikai átalakítását.

Valamivel több mint 15 millió forintot szavaztak meg a Budaörsi Evangélikus Egyházközség részére. Ebből a pénzből egy játszóteret hoznak létre a Szabadság út 57. szám alatti ingatlanjukon.

Határidő módosítást kért és kapott a Budaörsi Városfejlesztő Kft. a Templom tér és környéke, valamint a Belváros-Észak szabályozási tervének lakossági egyeztetésére 2012. június 30-áig.

Ugyancsak a Városfejlesztési Kft. részére 9.5 millió forint forrást biztosítottak a budaörsi közvilágítás felülvizsgálatára.

Jogszabályi változások miatt módosítani kellett a Jókai Mór Művelődési Központ, a Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár és a Budaörsi Játékszín alapító okiratait.

Biztosította az önrészt a testület a Jókai Mór Művelődési Központ, a Budaörsi Művészek Egyesülete, illetve a Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesület részére, hogy elindulhassanak a közművelődési érdekeltségnövelési pályázaton.

Elfogadták a helyi civil szervezetek 2011.évi pályázati úton nyert támogatásainak elszámolását és a hozzájuk kapcsolódó beszámolókat.

Ugyancsak jóváhagyták a 2011. évi helyi kiadvány támogatások elszámolásait.

Megszavazta a testület a Liver FC TAO pályázatához szükséges 1.033.000 forintos önrészt. (A Társasági Adóról és Osztalékadóról – TAO - szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/c pontja rendelkezik a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről.) Ezzel együtt döntöttek arról, hogy az egyesület kerüljön be a költségvetésbe, ami azonban kizárja, hogy év közben más civil pályázati forrásokból támogatásban részesüljenek.

A Budaörsi SportFest 2012. évi megrendezését 7 millió forinttal támogatták.

Ugyancsak pénzügyi támogatásban részesítették az Illyés Gyula Gimnázium alapítványát, amely 2 millió forintot kapott az Animáció Világnapja megrendezésére, illetve ugyancsak 2 milliót a Körforgalom - Community Art projekt megvalósítására.

Balogh László, budaörsi lakos, gyűjtő, a világ egyetlen Zászlómúzeumának vezetője kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A Zászlómúzeumot, amely 17 éve működik, 2012. április 1-jével a VIII. kerületi (Józsefvárosi) Önkormányzat bezárja. Balogh László már több ízben tartott gyűjteményéből tematikus kiállításokat Budaörsön. Most azt kérte, hogy az új Zászlómúzeum megszervezéséig kaphasson egy 50 m2-es raktárhelyiséget ez év végéig. Balogh László felajánlja Budaörs városának a gyűjteményét és kéri, biztosítson az önkormányzat méltó helyet a kiállításához. A képviselők mindkét kérésre igent mondtak, és felkérték a polgármestert vizsgálja meg a múzeum elhelyezésének és működtetésének lehetőségeit.

A képviselők többségének szavazatával úgy döntöttek, hogy támogatják a Pest Megyei Mária Út Egyesület megalakítását, és az önkormányzat alapító tagként csatlakozik az új civil szervezethez, amelynek célja egy zarándokút kialakítása az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig. Az út érintené Budaörsöt is.

A testület módosította a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződést. Ehhez hasonlóan módosul a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (SARA Otthon) ellátási szerződése is.

Jóváhagyták a Budaörsi Labdarúgás Történelmi Társasága Egyesület székhelyhasználati kérelmét.

Eldöntötte a testület, nem lát lehetőséget arra, hogy csatlakozzon az Érd és Térsége Hulladékkezelési Társuláshoz.

Megbízták az önkormányzat ingatlan vagyonának felmérésével a Budaörsi Városfejlesztő Kft-t. Az első ütemre 7.5 millió Ft+ÁFA összeget különítettek el.

Felszabadítottak a „testvérvárosi kapcsolatok" keret céltartalékából 1.5 millió forintot, amelyből a május elején Bretzfeldből érkező vendégek ellátását fedezik.

Ezt követően zárt ülésen folytatta munkáját a testület.


Videó a testületi ülésről - 2012.03.28.