Befogadó magyar település díjat nyert városunk

Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa Budaörs Városának ígélte idén a Befogadó magyar település díjat, amelyet 2014. március 13-án vett át a Parlamentben a város nevében Török István alpolgármester.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 2011-ben alapította a díjat, amelyet kétévente ad át azoknak a településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett. A 2014-es évben három település részesült a díjban: Budaörs, Dunakeszi és Tapolca.

- Befogadni annyit jelent, mint esélyt adni másoknak arra, hogy a társadalom értékes, öntudatos, magukról gondoskodni tudó polgáraivá válhassanak - hangoztatta Kövér László az Országgyűlés elnöke, a Parlamentben rendezett díjátadó ünnepségen. Kijelentette: a nemzet nem mondhat le senkiről, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy kibontakoztassa tehetségét.

Budaörs többek között az akadálymentesítés terén elért eredményeivel, illetve a fogyatékkal élők szervezeteinek anyagi és szakmai támogatásával vívta ki az elismerést.

Budaörsön 3 civil szervezet támogatja és segíti a fogyatékkal élők helyzetét, melyek szoros kapcsolatban állnak az önkormányzattal; a civil szervezetek költségvetési támogatásban részesülnek az önkormányzattól. A város irodával, infrastruktúrával, szolgáltatásokkal, közvetett és közvetlen támogatásokkal, támogató szolgálat fenntartásával segíti a fogyatékkal élőket és szervezeteket.

Az elmúlt években megvalósult a Városháza és a közintézmények többségének akadálymentesítése. Napjaikban a közintézmények közvetlen környezetének akadálymentesítésének megoldása került előtérbe. A városban sok helyen jól láthatók a mozgássérültek számára fenntartott parkolók. Sokéves hagyománya van az érzékenyítő programoknak is a városban. A fogyatékossággal élők rendezvényein a polgármester és a város vezetése rendszeresen személyesen van jelen, a város anyagi és technikai segítséggel támogatja ezen rendezvényeket.