Május 15-től tovább bővült a parkolási övezet - TÉRKÉPPEL
Kapcsolódó dokumentumok:
2016. május 15-étől a Kossuth Lajos utca újabb szakaszán, és az Egészségház környékén lévő kis utcákban is bevezette a korlátozott idejű parkolást Budaörs város képviselő-testülete, munkanapokon, délelőttönként. Itt azonban nem kettő, hanem 3 óráig maradhatnak a gépkocsik. Az Ébner György köz és az Öntő utca egy része szintén a parkolási övezetbe került, ezeken a szakaszokon a megszokott módon, 2 óráig lehet egyhuzamban várakozni.

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014-ben alkotta meg a várakozási terület használatának szabályairól szóló 46/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletet. Ez alapján 2015. május 1-től korlátozott idejű várakozási övezetet jelöltek ki Budaörs belvárosában, amely munkanapokon a 8 és 12 óra között jelent időbeli parkolási korlátozást a gépkocsivezetők számára. A várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni.

A szabályozás célja, hogy Budaörs város közigazgatási területének várakozási területnek (várakozási övezetnek és várakozó helyeknek) kijelölt részén a lakott területeket, különösen a történelmi városrészeket, a műemléki területeket forgalomszabályozási eszközökkel és időbeli korlátozás alkalmazásával is fokozottan védje a közúti közlekedés és a parkolás károsító hatásaitól.

 

A városvezetés a parkolási szokások megváltozását szem előtt tartva a korlátozott idejű várakozási övezet fokozatos kiterjesztését tűzte célul, ennek megfelelően 2015. során Budaörs több útszakaszát is a rendelet hatálya alá vonta.

 

A rendelet megalkotásakor, majd a területi hatályának több lépcsős módosítása során a Kossuth Lajos utcában csak a Kisfaludy utca és Kárpát utca közötti szakasz került be a várakozási övezetbe, az Egészségház forgalmának parkoló igényét figyelembe véve. A parkolási szokások fokozatos átrendeződése, és az utca várakozási övezethez viszonyított közeli elhelyezkedése miatt Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 16/2016. (IV.22.) számú határozatával a rendelet területi hatályát 2016. május 15-től kiterjesztette a Kossuth Lajos utca Kárpát utcától Nefelejcs utcáig tartó szakaszára is, továbbá a Kereszt utca és a 1902, 1906 és 1909 helyrajzi számú közök (Lajta köz) teljes hosszára. Ezen a területen az időbeli korlátozás időtartama az övezet többi területén érvényben lévő 2 óra helyett, munkanapokon 8 és 12 óra között 3 óra, az Egészségházba érkezőkre való tekintettel.

 

A rendelet hatálya alá került szintén 2016. május 15-től az Ébner György köz belső, főúttal párhuzamos, továbbá az Öntő utca Felsőhatár utca – Fém utca közötti szakasza is, mindkét útszakaszon 2 órás időkorlátozású területként.

 

A budaörsi lakosok gépkocsinként egy, a budaörsi telephellyel rendelkező cégek két időmérő tárcsát kapnak térítésmentesen.

Az övezeten belül található (a várakozási területről kiszolgált) ingatlanok tulajdonosai időkorlátozás nélküli parkolásra jogosító engedélyt (úgynevezett várakozási hozzájárulást) kérhetnek a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeletén. Az engedélyt szintén a szélvédő mögött, jól látható helyen kell elhelyezni.
Az időkorláthoz kötött parkolási terület továbbra sem minősül őrzött parkolóhelynek.

A szabályok betartását a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete ellenőrzi.

Időmérő tárcsák az alábbi helyeken kaphatók:


A parkolási övezet határai és az időmérő tárcsát árusító boltok a csatolt térképen láthatóak.

A parkolással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a segitahivatal@budaors.hu e-mail címen várják a Polgármesteri Hivatal munkatársai.