Elhunyt dr. Kovács József László, Budaörs díszpolgára
86 éves korában elhunyt Dr. Kovács József László irodalomtörténész, helytörténész, egyetemi tanár, a Heimatmuseum első igazgatója, Budaörs és Ráckeve díszpolgára.

 

Dr. Kovács József László 1972 óta élt Budaörsön, Sopron és Ráckeve után, ahol szintén maradandót alkotott, illetve tanított még Miskolcon, Debrecenben, Zsámbékon és a Károlin Budapesten. Ahogy ő nevezte városunkat: “választott szülőföldem”.  Itt hunyt el 2018. október 21-én, egy nappal a 86. születésnapja előtt.

 

Családi és szülőhelyi indíttatása okán a német nemzetiségi múlt és hagyományok kutatása szerves részét képezte tudományos munkásságának. Rendkívül sokat tett a testvérvárosi kapcsolatok építéséért, ápolásáért. Aktív résztvevője volt a közéletnek. Kiváló munkájával és szaktudásával megteremtette a Heimatmuseum alapjait, melynek 1990-től volt az igazgatója, közel húsz évig. Ez idő alatt számtalan helytörténeti cikket írt a Budaörsi Naplóba.

 

A debreceni Kossuth Lajos tudományegyetemen világirodalmat, a szombathelyi Tanárképző Főiskolán irodalomtörténetet, 1977-től a zsámbéki Tanítóképző Főiskolán műelemzést és német leíró nyelvtant tanított. 1992-1996 között megszervezte a Német Irodalomtörténet tanszéket a Miskolci Egyetemen, 1997 óta a Károlyi Gáspár Református Egyetem oktatója volt. Kutatási területe a magyar későreneszánsz és a magyar-német irodalomtörténeti kapcsolatok volt. 

 

Élete utolsó pillanatáig fontos feladatának tekintette a fiatalok ismereteinek bővítését, a magyar és a német nép évszázados kapcsolatainak ápolását, bemutatását, és folyamatosan dolgozott valamilyen új, történelmi témájú könyvön. 

 

Budaörs 2005-ben díszpolgári címmel ismerte el munkásságát.

 

A temetés helyszíne és időpontja: Ráckeve, Római katolikus temető, 2018. október 31. szerda 15.00 óra

Budaörsi gyertyagyújtás és kegyeletnyilvánítás: 2018. november 1., 15.00 órától a budaörsi Ó-temetőben.