Elhunyt Tóth Béla, volt önkormányzati képviselő, az Illyés Gimnázium megalapítója és korábbi igazgatója
“Elment az Illyés megálmodója, megtervezője, felépítőjének, folyamatos fejlesztésének sohasem fáradó motorja, lelkiismerete. Tóth Béla röviddel ezelőtt itt hagyott bennünket” – olvasható az Illyés Gyula Gimnázium volt igazgatóról a jelenlegi igazgató, Árendás Péter írása a gimnázium honlapján.
 
Tóth Bélát Budaörs Város Önkormányzata és az Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum a saját halottjának tekinti.
 
 
Tóth Bélára Árendás Péter, a gimnázium jelenlegi igazgatójának szavaival emlékezünk.
 
 
"1970-ben került Budaörsre, a Rózsa utcai Gimnáziumba és néhány év alatt meghatározó személyisége lett annak a legendás Esze Tamás utca – Rózsa utca – Béke tér hármasnak, amelyből „előbújt” a mai Budaörs teljes iskolarendszere.
 

1989-ben – megannyi átvitatkozott, éjszakába nyúló beszélgetés után – ezt mondta: úgy döntöttem, hogy ha segítesz, csinálunk egy másik, egy még sokkal jobb iskolát. Ezután 16 évig lehettem vezető-társa, többet tanultam tőle, nemcsak a „szakmáról”, hanem az újítás bátorságáról és a közösségért, a társakét való kiállásról, mint bárki mástól.Mindig irigykedve csodáltam, hogy 70 fölött sem veszített semmit, fiatalokat megszégyenítő nyitottságából, kíváncsiságából, az új tudás megszerzésének és új értékek megteremtésének vágyából. Mintegy 2 éve kezdtünk el beszélgetni arról, hogy rengeteg terv van a fejében illyéses tanárok és diákok műveinek, tanulmányinak, írásainak kötetekbe szerkesztéséről és kiadásáról. Négy csodálatos kötet megírásával, megszerkesztésével és kiadásával növelte tovább azokat az értékeket, amelyeket az Illyésre hagyott, az Illyésnek adott.Tóth Béla legfontosabb életműve, ami keveseknek adatik meg: iskolát teremtett!
 
 
Gimnáziumunk a saját halottjának tekinti Bélát, szeretettel fogunk emlékezni rá.Az Illyés közösségének nevében."
 
 
Árendás Péter
igazgató