Budaörs az épületfelújítási mintavárosok között
A zöldépítés világszervezete, a WorldGBC, az épületfelújításban élenjáró mintavárosok között másodikként Budaörsöt mutatta be. A mintavárosok a BUILD UPON2, azaz a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjének résztvevői.
BuildUponA BUILD UPON2 projekt oldalán a WorldGBC sorra veszi a mintavárosokat abból a szempontból, hogy a kialakítás alatt lévő épületfelújítási keretrendszert hogyan fogja tudni alkalmazni a település. A budaörsi eredményeket a WGBC hazai tagszervezete, a HuGBC hozta nyilvánosságra.

 

Szabó Sándor, a projekt budaörsi koordinátora úgy nyilatkozott a HuGBC.hu-nak, a keretrendszer lehetővé teszi az önkormányzat számára, hogy felmérje és bővítse a felújítási tevékenységét, az energiahatékonyság pedig az újonnan megállapított éghajlati célok kulcsfontosságú része. Azáltal, hogy segít a városnak azonosítani, hogy mely felújítási kezdeményezések sikeresek és melyek kevésbé, a keretrendszer értékes eszközként szolgálhat az épületfelújítási stratégia megalkotásához. A korábbi SEAP (Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv) sikerére építve az önkormányzat már elfogadta azt a célt, hogy 2030-ig 40% -kal csökkentsék a CO2-kibocsátást, 2050-re pedig elérjék a szinte teljesen dekarbonizált épületállományt.

 

A város felismerte, hogy a felújítás felgyorsítása nélkül nem tudja elérni kibocsátási célkitűzéseit, különösen mivel a lakossági energiafelhasználás több mint fele fűtésből származik. Ugyan a város még nem fogadta el a keretrendszert, de a HuGBC már megkezdte az önkormányzat alkalmazottainak bevonását.

 

“Megalapozzuk a megvalósítást azzal, hogy bemutatjuk a keretrendszert az épületfelújításért felelős személyeknek - nemcsak a műszaki munkatársaknak, hanem a szociális és pénzügyi osztályokat is bevonjuk a folyamatba - nyilatkozta Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója. - Ez tükrözi a Keretrendszer által a felújítás társadalmi és gazdasági hatásaira vonatkozóan előírt széles körű adatokat, például az energiaszegénységet és a lakosok pénzügyi megtakarítását. Az adathiány leküzdése érdekében bemutatjuk a keretrendszert a felelős nemzeti szerveknek (Innovációs és Technológiai Minisztérium, Miniszterelnökség, Lechner Tudásközpont, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hatóság), valamint a pénzügyi intézményeknek, hogy kezdeményezzék és megalapozzák a többszintű adatgyűjtő rendszert” - tette hozzá.

 

Kihívások és lehetőségek


A keretrendszer azonban kihívások elé állítja a helyi önkormányzatot. Hiányoznak a város épületeire vonatkozó adatok, városi szinten nincsenek központosított statisztikai adatok, csak a 10 évvel korábbi népszámlálás során gyűjtöttek. Másutt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) törvényei megakadályozzák az építési engedélyekhez és az energiaaudit-dokumentumokhoz való hozzáférést, amelyeket a nemzeti kormány kezel. A keretrendszer felvetette az olyan társadalmi mutatókra vonatkozó adatok hiányát is, mint a beltéri levegő minősége, valamint a téli és a nyári hőmérsékleti komfort szintje, mivel ezek mérésére jelenleg nincs jogi szabályozás.

 

Ezeket a nehézségeket le kell küzdeni, így az önkormányzat most a HuGBC-vel együttműködve kísérleti tudásbázist épít a társadalmi adatok gyűjtésére, saját épületfelújítási programjainak felhasználásával, illetve a keretrendszer napi szintű használatával. Budaörs kezdetben nyomon fogja követni a saját épületállományának felújítását és a város finanszírozásával felújított épületek energiahatékonysági fejlesztéseit.

 

“A keretrendszer használatával az önkormányzat az önkormányzati épületfelújítások műszaki, társadalmi és gazdasági adatainak figyelemmel kísérése mellett, pontosabb képet kap az épületfelújítás eredményeiről és előrehaladásáról a lakó- és kereskedelmi ingatlan portfólióban. Az így rendelkezésre álló információkkal a városvezetés jobb és megalapozottabb társadalmi, gazdasági és környezeti döntéseket hozhat a fenntarthatóság és a klímavédelem területén” - összegezte a projektben való részvétel pozitív hatásait Szabó Sándor.

 

A WorldGBC mintavárosokat bemutató sorozatának eredeti, angol nyelvű 2. része Budaörsről itt olvasható.

 

Mi az a BUILD UPON? - A Budaörsi Napló összefoglalója a cikk végén