Befejeződött a budaörsi klímastratégiával kapcsolatos KEHOP projekt
Budaörs Város Önkormányzata a 2019-ben elnyert KEHOP projekt keretein belül kidolgozta a város klímastratégiáját, amit különböző szemléletformáló programokat szervezésével ismertetett meg a lakosokkal.

 

 

 

 

 

A klímaváltozás mindannyiunk felelőssége, mérsékléséért lokális szinten rengeteget tehetünk. Az önkormányzat számára kiemelten kezelendő feladat, hogy Budaörs környezettudatos, zöld, élhető település maradjon. Fontos célkitűzés 2030-ig a széndioxid kibocsátás 40%-os csökkentése és a 17%-os üvegházgáz-emisszió-csökkentés, illetve 2050-ig a klímasemlegesség elérése városi szinten.

 

Számos, a város fenntartható fejlődését támogató nemzetközi és hazai pályázaton nyert az önkormányzat, az egyik ilyen projekt a budaörsi klímastratégia kidolgozását és a lakosság szemléletformálását elősegítő KEHOP-1.2.1-18-2018-00139 azonosítószámú projekt volt.

 

A KEHOP keretein belül a lakosság számára szemléletformáló, ismeretterjesztő programokat szerveztek minden korosztály számára.

 

Az Öko-Játék és Öko-Mese programok az óvodás és kisiskolás korosztályt játékos, interaktív formában vezette be a környezettudatosság és a háztartási energiaspórolás alapjaiba. Több oktatási intézmény is részt vett ezeken a programokon. A program fő erénye a kézzel festett, egyedi színpadelemekben, az élő zenében és a meseszerű, rendkívül interaktív történetben rejlett. A gyerekek lelkesen vettek részt a mese kalandos szálain keresztül a közös energia dal éneklésben vagy az 5 tanács mondóka közös megtanulásában.

 

Az önkormányzat, és az általa fenntartott intézmények számára workshopokat rendeztek, és a klímatudatosság jegyében különböző előadásokon vehettek részt az intézményi dolgozók, amiken a munkahelyük környezetkímélőbb fenntartásához is kaptak tanácsokat. Erről videó is készült, amit itt lehet megnézni.

 

A város lakosai számára négy interaktív előadást tartottak a pályázat keretein belül:

-       A „gleccserolvadástól a hűtőszekrényünkig” avagy hogy legyünk környezettudatos budaörsiek

-          Unokáink is látni fogják? Milyen környezetet hagyunk a jövő generációk számára?

-        Hogy adjuk át élettapasztalatunk, bölcsességünk és környezettudatosságunk a fiatalabb generációknak?

-          „Zöld háztartás - fél egészség”, avagy a klímatudatos otthonok hatása egészségünkre

 

Az előadásokon a környezettudatos életmód fenntartását segítő, praktikus ötleteket mutattak be. A résztvevők megtanulhatták, hogy pontosan mit jelent az ökológiai lábnyom, ami megmutatja, hogy a populáció bizonyos részének (ami lehet egyember, vagy egy egész ország is) mennyi ivóvízre, termőföldre, és tengervízre van szüksége ahhoz, hogy önmagát el- és fenntartsa.

 

A projekt keretein belül diákok közreműködésével a klímaválság témájában 3 db animációs kisfilm is készült, amiket több iskolában és a Budaörsi Fesztiválon is levetítettek. A fesztiválon kihelyezett klímasátorban a látogatók tájékozódhattak a globális felmelegedés alapvető problémájáról, és ezzel párhuzamosan a klíma- és környezetvédelem fontosságáról. A szemléletformáló programot magas számban látogatták az érdeklődök.

 

 

A kicsik és nagyon számára rajz- és fotópályázatot hirdetett az önkormányzat, ahol értékes nyereményekkel díjazták a nyertes pályázatokat. Közel 1000 mű érkezett be a felhívásokra, melyek közül a legszebbeket díjazták.

 

A projekt lehetőséget biztosított tanulmányút megrendezésére is. A tanulmányi kirándulás során a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központra látogattak, ahol a hulladékkezelő működéséről tartott rövid ismertető után körbevezették a résztvevőket a telepen. A környezettudatos hulladékgazdálkodással csökkenthető a környezetünkre nehezedő nyomás, amihez a lakosság szemléletformálása is elengedhetetlen. 2021 második felében újabb városi pontokon kerültek kihelyezésre szelektív szeméttárolók és komposzt ládák, melyek elősegítik a lakosság környezettudatosságának, a szelektív hulladékgyűjtésben való elkötelezettségének fejlődését.

 

A KEHOP pályázat keretében szervezett rendezvényeken különböző szemléletformáló kiadványokkal és üzenetekkel segítették a lakosságot a zöldebb megoldások megismerésében.