Tájékoztató a Budaörsön működő 24 órás orvosi ügyeleti rendszer helyzetéről
Budaörs és Törökbálint már hosszú ideje működtet közösen egy hatékony sürgősségi ügyeleti rendszert, amely kiemelt fontosságú mind a gyermek, mind a felnőttorvosi ellátás terén. Ahogy eddig, a jövőben is mindent elkövet a két város a jelenlegi rendszer fenntartása érdekében.

 

 

 

 

 

 

Az ügyeleti ellátás 2024. február 1-ig az önkormányzatok alapellátási feladata, most az államosítás egy újabb feladatot von el az önkormányzatok hatásköréből. Budaörs és Törökbálint évek óta egy magánegészségügyi szolgáltatóval kötött szerződést az orvosi ügyelet ellátására. A kormány az ügyeleti rendszer központosításával egy jól működő egészségügyi ellátást tervez megszüntetni, és olyan változtatásokat akar bevezetni, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi egészségügyi ellátás színvonalát. A február 1-jétől tervezett átalakítások eredményeként az önkormányzat nem finanszírozhatja tovább az ügyeleti ellátást Budaörsön.

 
Az új rendszer szerint a háziorvosi ügyelet hétköznap 16:00-22:00-ig, hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00-ig a járási szakrendelő területén működne - Budaörs esetében Budakeszin. Hétköznap 22:00-08:00-ig, illetve hétvégén 14:00-08:00-ig pedig az Országos Mentő Szolgálat biztosítja a sürgősségi ellátást. Ezek a változtatások nemcsak a családorvosok munkáját veszélyeztetik rendelési időben, de a mentőszolgálatra is jelentős terhet ró az ügyeleti feladatok ellátása.


Az önkormányzat aktívan dolgozik azon, hogy megoldást találjon a helyzet kezelésére. A helyi egészségügyi ellátás színvonalát jelentősen csökkenti a Belügyminisztérium döntése, amely a budaörsi családorvosokat arra kötelezi, hogy Budakeszin lássák el az egész járásból az ügyeletre érkező betegeket. Ez a gyakorlat azt is eredményezi, hogy a budaörsi lakosok számára az ügyeleti ellátás csak Budakeszin vagy Érden lesz elérhető.


Ráadásul a kormány büntető intézkedéseket helyezett kilátásba a családorvosokkal szemben, miszerint, ha nem vállalnak önként ügyeletet, akkor akár más megyékbe is átvezényelhetik őket.

 
Budaörs önkormányzata Törökbálinttal közösen minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a 24 órás gyermek- és felnőttorvosi ellátást. Bár a jogszabályi keretek egyelőre nem tisztázottak, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk az itt élők maga színvonalú egészségügyi ellátása érdekében.

 
Számítunk a lakosság támogatására és megértésére ebben a nehéz időszakban. Folyamatosan tájékoztatni fogjuk a budaörsieket a helyzet alakulásáról.