gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Vicus Teuto római kori romkert - Hosszúréti-patak völgye – Horhi falu - Kamaraerdő
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

Kamaraerdőben, a Vasút utca - Temető utca felől közelíthetjük meg az egykori ásatási területet, ahol a római kori település "Vicus Teuto" virágzott az isz. 1-4. században. Az előkerült gazdag leletanyagot a Városi Régészeti Kiállításban tekinthetik meg az érdeklődők.


Természetesen az eredeti helyszínen nem volt mód a közel 14 hektáron feltárt teljes település rekonstruálására, ezért az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt lakóépület bemutatására, és környezetének a parkosítására került sor.

A szomszédos Szarvas-mezőn még megfigyelhetjük a hagyományos gazdálkodás nyomait, a szabadban legelő szarvasmarhákat és lovakat, a kis parcellákban ültetett gabonanövényeket és a mára már nagyrészt kivágott gyümölcsösök maradványait.

A Hosszúréti-patak hídján átkelve megpihenhetünk az itt kellemes életfeltételeket találó fűzfák árnyékában. Ez a patak gyűjti össze az egész Budaörsi-medence csapadékvizét, partján náddal, gyékénnyel, sással, fekete nadálytôvel, sárga nőszirommal és sokféle állattal is találkozhatunk.

A Kolozsvári, majd a Beregszászi utcán végigsétálva,  egy meredek kaptató után jobb oldalt meglátjuk a Kertészeti Egyetem egykori Törzsgyümölcsösének nagy vaskapuját.

A régészeti kutatások tanúsága szerint ezen a területen volt a középkori Horhi falu, amely a szomszédos településekhez hasonlóan a törökkor végén pusztult el, emlékei a Városi Régészeti Kiállításban tekinthetôek meg. Utunkat folytatva megcsodálhatjuk egész Budaörs és a Budai-hegyek panorámáját, majd a Kamaraerdei útra kiérve a 88-as busszal jöhetünk vissza Budaörsre.

Forrás:
Természtei értékeink, Budaörs;
Szerkesztette: dr. Mester Edit,
Kiadta: Budaörs Város Önkormányzata, 2006,
Készült az Interreg Magyarország-Szlovákia-Ukrajna szomszédsági Program 2004-2006 közösségi kezdeményezés III/A program (HUSKUA/05/01/289) pályázati forrásból
Az Interreg forrásból készült további dokumentumok2014-09-10 11:13

Vissza