gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Bleyer Jakab helytörténeti gyűjtemény - Nap-hegy - Tűzkő-hegy
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

A 19. században épült tornácos Weber házban (Budapesti u. 45-47.) öt, eredeti bútorokkal berendezett helységben tekinthetjük meg egy jómódú gazdálkodó család hétköznapi életének néhány részletét.A ruhákkal, képekkel, kerámia és egyéb használati tárgyakkal gazdagított kiállítás élményteli látogatást ígér minden korosztály számára. A lakószobában és a konyhában sok-sok olyan tárgyat fedezhetünk fel, amelyeknek ma már nemcsak a nevét, de a rendeltetését sem ismerjük. A helyi ünnepi és hétköznapi viseletbe öltöztetett figurák egészen élettel telivé teszik a házat. Az épület tornácán régi mezőgazdasági eszközöket és egy szekeret is megtekinthetünk közelről.

A Helytörténeti Gyűjtemény megtekintése után a Mátyás Király, majd Liliom utca útvonalon juthatunk fel egy kényelmes, harminc perces sétával a 253 méter magas Nap-hegyre. Kedvelt pihenőhelye ez a környékbelieknek, üdítő illatokkal teli erdőfolt az egyre sűrűbben beépített Frankhegy oldalában. A telepített feketefenyvesek a hegy déli oldalán sajnos már pusztulófélben vannak, helyüket az őshonos növényzet hódítja folyamatosan vissza: a galagonya-vadrózsa-borbolyabozót. Néhány védett, különleges növényt is találhatunk az utak mentén: a kékszínű pusztai meténget, a fehérvirágú magyar kutyatejet, a sárga virágú enyves zsályát, a barnásvörös vajvirágot.

Érdemes felmászni az északi oldalon lévő vöröses dolomitsziklákra is. A Nap-hegyet megismerő utunkat folytatva, a hétvégi házak között haladó Ringló, majd Merengő utcán végigsétálva jutunk el a másik telepített fenyvesbe, a Tűzkő-hegyre, ami már Budapesttel határos. A terület természeti adottsága és élővilága nagyon hasonló. Érdekessége, hogy itt találták meg azt az egyedülállóan gazdag honfoglalás-kori sírt, amelyet a Városi Régészeti Kiállításban tekinthetünk meg.


Forrás:
Természtei értékeink, Budaörs;
Szerkesztette: dr. Mester Edit,
Kiadta: Budaörs Város Önkormányzata, 2006,
Készült az Interreg Magyarország-Szlovákia-Ukrajna szomszédsági Program 2004-2006 közösségi kezdeményezés III/A program (HUSKUA/05/01/289) pályázati forrásból
Az Interreg forrásból készült további dokumentumok


2014-09-10 11:13

Vissza