gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Városi régészeti kiállítás - Kő-hegy - Kálvária
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

A Budaörs területén évtizedek óta folyó régészeti feltárások és helytörténeti kutatások gazdag eredményei lehetővé tették, hogy településünk több ezer éves múltját egy önálló kiállítás mutassa be, a Károly Király u. 2. szám alatt.Az „Élő Múzeum" program részeként  minden szombaton 10-13 óráig a történelmi játszóház foglalkozásai igyekeznek a múltba varázsolni a betérő gyermekeket és szüleiket. A kiállítás megtekintése után a Kárpát utcán elindulva kényelmesen felsétálhatunk a 235 méter magas Kő-hegyre, a kiépített lépcsősor egészen a kápolnáig vezet.

A kelet-nyugati irányban hosszan elnyúló hegygerincen érdekes formájú dolomitsziklákat találhatunk, amelyek barlangüregeit az egykori hőforrások alakították ki. A terület természetes növényzete sajnos nagyon megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben, de a szakrális értékek, és a gyönyörű panoráma kárpótolja a kirándulókat. A Szeplőtelen Fogantatás Kápolnát 1855-ben Wendler Ferenc építette, aki később remeteként a szomszédos barlangban élt.

Az egyre jelentősebb zarándokhely a második világháborúban pusztult el, régi fotók és rajzok alapján, 2003-ban építették fel újra adományok ezreiből. A kápolna melletti hegytető adott otthont az 1933-1939 között előadott passiójátékoknak, amelyeket Bató Géza tanító állított színre, magyar és német nyelven. 

Ezt a szép hagyományt 2000. óta újra, felelevenítik a Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében. A Kő-hegyen tett sétánkat érdemes a szomszédos Kálvária-dombra folytatni, a Kőszikla és Kőláb utcán végigsétálva juthatunk el ide. Az igen érdekes szabályos kúp alakú, 173 méter magas hegy formáját a valaha itt működő gejzír alakította ki. A kis barokk kápolnától, amelyet 1817-ben Kreis Jakab építtetett, indul a stációkkal szegélyezett út a dombtetőn lévô keresztig. A szinte teljesen elpusztult együttes felújítása 2002-ben készült el.


Forrás:
Természtei értékeink, Budaörs;
Szerkesztette: dr. Mester Edit,
Kiadta: Budaörs Város Önkormányzata, 2006,
Készült az Interreg Magyarország-Szlovákia-Ukrajna szomszédsági Program 2004-2006 közösségi kezdeményezés III/A program (HUSKUA/05/01/289) pályázati forrásból
Az Interreg forrásból készült további dokumentumok


2014-09-10 11:13

Vissza