gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Csiki pihenőkert – Törökugrató
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

A Pihenőkert a 88-as busz Csiki tanyai megállójától lefelé indulva, 3 perc sétára, a Virág utca 6. szám alatt található.A középkori Csik falu régészeti feltárásához kapcsolódóan a területen egy Árpád-kori régészeti park épült, amelyben a nádtetős veremház, a kenyérsütő és fazekas-kemencék, a jurták és a korabeli kertek élményszerűen ismertetik meg a látogatókat őseink mindennapi életével.

Az erdei iskola program és a nyári táborok élvezetesebbé tétele érdekében számos egyéb látványosság is épült az elmúlt években: indiánfalu, favár, játszótér, fazekasműhely, füves és homokos sportpályák, íjászpálya, fürdőmedence, halastó stb. Bármely évszakban is érkezik a látogató a fákkal teli parkba, érdemes megtekinteni az újvilági növények kertjét és a középkori kolostorkertet. A lepénysütés és a bográcsozás sem szabad, hogy kimaradjon a programból!

A Csiki Pihenőkertből a Virág, majd a Hóvirág és a Rézvirág utcán végigsétálva juthatunk fel a 249 m magas, egyedülállóan értékes és védelemre érdemes Törökugratóra. Egy akácos, majd egy telepített feketefenyves mellett elhaladva érünk el a dolomit sziklagyepes hegyoldalhoz, ahol csodálatos virágpompa fogadja a látogatókat tavasszal.

Az elsők áprilisban a halványlila leánykökörcsinek, közöttük a tavaszi hérics fényes sárga virágai, és az apró, kék virágú fürtös gyöngyike, a törpeíriszek pompáznak itt, a homoki pimpó, és a hatsoros varjúháj között. A védett növények közül májustól gyönyörködhetünk az árvalányhajas mezőben, a szép sárga napvirágokban és ternyékben, a kövirózsában, a mezei zsályában és a püspöklila magyar szegfűben. A cserjék tavasszal virágjukkal (rózsaszín törpemandula), ősszel finom és egészséges termésükkel (som, kökény, csipkebogyó,galagonya, bodza) örvendeztethetik meg a turistákat.

A hegycsúcsról visszatérve érdemes óvatosan megtekinteni az egykori kőbányát, amelynek üledékes kőzetében (dolomit) több millió éves állati és növényi maradványokat fedezhetünk fel.

A Törökugrató utcán lesétálva visszajuthatunk a Szabadság útra, a buszmegállóhoz.

Forrás:
Természtei értékeink, Budaörs;
Szerkesztette: dr. Mester Edit,
Kiadta: Budaörs Város Önkormányzata, 2006,
Készült az Interreg Magyarország-Szlovákia-Ukrajna szomszédsági Program 2004-2006 közösségi kezdeményezés III/A program (HUSKUA/05/01/289) pályázati forrásból
Az Interreg forrásból készült további dokumentumok

 


2014-09-10 11:14

Vissza