gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


A projekt neve:

Hálózatra kapcsolt fotovoltaikus rendszer megvalósítása a budaörsi Kamaraerdei Óvoda épületén 

A projekt leírása:

A projekt során a Budaörs Város Önkormányzatának fenntartásában működő Kamaraerdei Óvoda épületén napcellák kerülnek felszerelésre, és ezáltal megvalósul az intézmény napenergia alapú villamos energia termelése.

A projekt közvetlen célja, hogy az óvoda 17,3 ezer kWh-os éves villamos energia fogyasztásának mintegy 96%-át, 16,4 ezer kWh-ot a megújuló energia alapú villamosenergia termelésből fedezzen az intézmény, és csak a fennmaradó 0,9 ezer kWh beszerzése valósuljon meg "hagyományos" forrásokból, ezáltal jelentős költségmegtakarítást érve el.

A projekt hosszú távú célja a fosszilis energiaforrások használatának csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználási mértékének növelése, a környezeti terhelés csökkentése, a környezeti szempontok érvényesítése, valamint a környezeti tudat formálása. A környezeti tudat formálása kiemelt szerepet kap, hisz a fejlesztés révén az óvoda dolgozói, az oda járó gyermekek és rajtuk keresztül a szülők megismerkedhetnek a megújuló energiaforrásokkal, azon belül is a napenergiával, ennek előnyeivel, ezáltal természetessé válik számukra a megújuló energiaforrások minél intenzívebb felhasználása. Ezt a célt kiemelten szolgálja a rendszerrel együtt telepítendő display, melyen folyamatosan a rendszer teljesítményére, a megspórolt energiaköltségekre, a rendszer jellemzőire és feladataira vonatkozó információk olvashatóak.

A projekt elsődleges célcsoportja az óvodában, illetve az Önkormányzatnál dolgozók (és ezek hozzátartozói), az oktatási intézménybe járó gyerekek és a családjuk. Másodlagos célcsoport a város teljes lakossága, illetve az oktatási intézmény és az önkormányzat partnerintézményei.

A projekt előkészítési szakaszában az elmúlt egy évben vásárolt villamosenergia adatai révén meghatározásra került a kielégítendő energiaigény, a telepítendő fotovoltaikus rendszer teljesítményének meghatározásánál használt adatokat pedig a "European Commission Joint Research Centre - Ispra, Italy által kidolgozott "Photovoltaic Geographical Information System" nevű modellező program és a műszaki felmérések eredményei biztosították, melyek által megbízhatóan modellezhető a fotovoltaikus rendszer várható teljesítménye.

A felmérések alapján, a projekt eredményeként egy 15 kW teljesítményű fotovoltaikus rendszer kerül megvalósításra, kb. 70 napcella modul, 3 inverter és egyéb felszerelés telepítése révén.

A fejlesztés által több mint 0,7 millió, éves energiaköltséget takarít meg az Önkormányzat, 164 GJ/év mennyiségű fosszilis energiahordozó szabadul fel, melyet ugyanekkora mennyiségű megújuló energiahordozó (napenergia) vált fel.

A fejlesztés által évente 15 t-val csökken a CO2 kibocsátás, a rendszer teljes élettartama alatt pedig közel 700 t-val csökken a CO2 kibocsátás.

A projekt teljes elszámolható költsége 35 907 500 Ft, az igényelt támogatás mértéke 60%, azaz 21 544 500 Ft. Az önerőt (14 363 000 Ft) az Önkormányzat biztosítja, minekutána a testületi ülésen elfogadták a projektre vonatkozó előterjesztést.

A projekt előkészítési szakasza 2009 negyedik negyedévében kezdődött el, a megvalósítás 2010 negyedik negyedévében kezdődött és 2011 második negyedévében ér véget.

Kedvezményezett neve, elérhetősége:

Budaörs Város Önkormányzata

2040 Budaörs, Szabadság út 134.

Közreműködő szervezet neve, elérhetősége:

Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.

1146 Budapest, Hermina út 17. Déli torony, II-III. emelet

A vissza nem térítendő támogatás összege:

21 544 500 Ft

 

 

   

2011-06-22 10:13

Vissza