gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Feltérképezik Budaörs építészeti értékeit
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

Budaörs Város Önkormányzata településünk értékeinek védelme és jobb megismerése érdekében a helyi védettségű épületekre vonatkozó önkormányzati rendelet felülvizsgálatát határozta el. Ennek részeként újra megvizsgáljuk a már helyi védelemmel rendelkező épületek építészeti értékeit és új, helyi védelemre méltó épületeket is szeretnénk felkutatni.


Kedves budaörsiek!

Városunk építészeti értékeinek feltérképezéséhez kérjük a segítségüket.

Budaörsön az örvendetesen szaporodó modern épületek mellett, szerencsére bőségesen fennmaradtak építészeti emlékek is. Szeretnénk, ha ez így is maradna, és hosszú távon tudnánk megőrizni településünk egykori építészeti jellegzetességeit. 

A történeti városrész lakóházai évszázados múltra tekintenek vissza, tükrözve az egykori sváb parasztpolgárok építészeti kultú-ráját. Budaörs Város Önkormányzata településünk értékeinek védelme és jobb megismerése érdekében a helyi védettségű épületekre vonatkozó önkormányzati rendelet felülvizsgálatát határozta el. Ennek részeként újra megvizsgáljuk a már helyi védelemmel rendelkező épületek építészeti értékeit és új, helyi védelemre méltó épületeket is szeretnénk felkutatni. A már ma védett értékek listálja elérhető a város honlapjának nyitó oldalán, “Helyi védett értékeket törzskönyve” címmel (http://www.budaors.hu/data/vedett2007.pdf). A most kezdődő munka végeredményeként aktualizáljuk és kibővítjük ezt a jegyzéket.

A feladatot az önkormányzat megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum Műemléki Kutatási Osztályának munkatársai fogják elvégezni. Munkájuk során bejárják a várost, lefotózzák és adatlapokon rögzítik az utcai homlokzatok  - és ahol szükséges az udvari homlokzatok - állapotát. A házak belső tereinek építészeti értékeit csak akkor veszik  fel az adattárba, ha ehhez Önök hozzájárulnak. A felmérést végző szakemberek írásos polgármesteri engedéllyel rendelkeznek, és ezt az Önök kérésére megmutatják. Ha ennek ellenére is bármi kétségük támad, hívják a projekt vezetőjét (a megadott telefonszámon), és ő igazolni tudja, hogy aznap melyik munkatársa tartózkodik a terepen.

Itt a lehetőség, hogy együtt vegyük számba Budaörs értékeit! A megőrzésre méltó építészeti emlékek feltárása, számbavétele csak az Önök hatékony támogatásával lehet teljes. Ezért, ha úgy vélik, hogy a saját vagy a környezetükben lévő más épületek, épületrészek Budaörs történetének fontos részei, és védendő értékekkel rendelkeznek, kérjük hogy jelezzék a projekt vezetőjé- nek (Thury László. 06-20/500-9399.laszlo.thury@mnm-nok.gov.hu) vagy a Főépítészi Irodának (foepitesz@budaors.hu); t.: 06-23/447-989).

Az Önök információi, hatékony támogatása teszi teljessé munkánkat, ezért segítségüket előre is köszönjük!

 

Wittinghoff Tamás

Polgármester2012-05-23 12:13

Vissza