gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Kerékpáros mini-csúcs Budaörsön
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

Európában egyedülálló biztonsági követelményeket teljesítő, saját fejlesztésű biciklitárolót mutattak be a konferencia résztvevőinek.Fontos európai esemény, egy európai kerékpáros mini-csúcstalálkozó házigazdája volt Budaörs városa 2012. október 4-5-én. 

 

A Bicy projekt - amely a kerékpáros közlekedés népszerűsítését és a helyi biciklizést támogató infrastrukturális létesítmények (utak, tárolók) tervezését, megvalósítását  tűzte ki célul  - kétnapos nemzetközi rendezvényének  első napján a résztvevők az Európai Unió által támogatott program eredményeit értékelték, és ennek keretében megismerkedtek a városban végzett munkával. A második napon a budaörsi csoport tájékoztatta a résztvevőket a város vállalásairól, eredményeiről.
A tanácskozáson a projektben résztvevő hét ország 9 városából fogadta Budaörs a helyi önkormányzatok, a programban résztvevő civil szervezetek képviselőit, illetve a program irányítóit. 

 

Budaörs a 2010. májusa óta folyó projekt keretén belül a város hosszú távú terveihez illeszkedően újabb kerékpárutak terveit készítette elő. (Ehhez illeszkedően 2011. május 20-án adtak át egy a Közép-magyarországi Operatív Program 67,7 millió forintos támogatásával megvalósult több mint 4 kilométeres kerékpárútszakaszt, amely Budaörsön át köti össze a fővárost és a környező településeket.)

 

 

A projekt keretében átfogó, döntés-előkészítő felmérés készült a kerékpáros közlekedés városi és városkörnyéki helyzetéről, a helyiek szokásairól, attitűdjeiről, Feltártuk, hogy a helyi vállalkozások, civil szervezetek miként tudnának a projekt lezárása utáni további közös munkában részt venni.

 

A Bicy-projektben a város számtalan szemléletformáló programot  és aktivitást valósított meg. A helyi oktatási intézmények számára kiírt egy logotervező pályázatot. A győztes munka lett a város bicikliseinek logója. 


 
Helyi workshopon találkozhattak a hivatal valamint a civil szervezetek képviselői és vitatták meg a budaörsi kerékpáros terveket.  Fél éves oktatási program zajlott a helyi középiskolában, amelyben a résztvevők szervezett keretek között többek között az új KRESZ-ről valamint az egészségügyi és műszaki szabályokról szerzett addigi ismereteiket mélyíthették el. Az oktatási program két kirándulással fejeződött be, továbbá a Városi Sportnap keretében biciklis ügyességi versenyre is sor került. 

 

A több mint két éve folyó program fontos állomásához érkezett. A Budaörsi Önkormányzat a projekt keretében, Európában egyedülálló biztonsági követelményeket teljesítő biciklitároló fejlesztését fejezte be, amelyet a tanácskozás résztvevőinek jelenlétében mutattak be. A tároló létrehozását teljes egészében pályázati pénzből fedezte az önkormányzat.  Az új kerékpártárolót a budaörsi buszvégállomásnál helyezték el.

 

A 2013. januárjáig tartó szemléletformáló és infrastruktúra-fejlesztő programra Budaörs mintegy 175 ezer eurót költhet el.

 

Videó: 

 

h1-1

 

h222

 

 

h2

 

h3

 

h4

 

h5

 

h6

 

h7

 

h8

 

h99

 

h10

 

h11

 

h12

 

h13

 

 

 

h144


2012-10-12 12:44

Vissza