gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
2021.08
 1. H
 2. K
 3. Sz
 4. Cs
 5. P
 6. Szo
 7. V
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7. 1
 1. 2
 2. 3
 3. 4
 4. 5
 5. 6
 6. 7
 7. 8
 1. 9
 2. 10
 3. 11
 4. 12
 5. 13
 6. 14
 7. 15
 1. 16
 2. 17
 3. 18
 4. 19
 5. 20
 6. 21
 7. 22
 1. 23
 2. 24
 3. 25
 4. 26
 5. 27
 6. 28
 7. 29
 1. 30
 2. 31
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése Budaörsön
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Szelektív hulladékgyűjtési és -feldolgozási eszközök beszerzésével, egy válogatósor üzembe helyezésével, valamint tájékoztató kampánnyal fejleszti Budaörs a város hulladékgyűjtési rendszerét. A projektre 282 millió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből.

Budaörsön 2003-ban kezdődött hulladékok szelektív begyűjtése, gyűjtőszigetek létrehozásával. Az utóbbi évek adataiból azonban az látszik, hogy a begyűjtött mennyiség igen hullámzó, és a rendszer elérte hatékonysága maximumát: ezzel a módszerrel nem növelhető tovább a szelektív begyűjtési arány. A budaörsi szelektív hulladékgyűjtési rendszert a telepítése óta eltelt 10 évben nem sikerült fejlesztenie a szolgáltatónak forráshiány miatt: 2003 óta azonos számú gyűjtőszigetet üzemeltetnek.

A város környezetvédelmi elvárásai és a jogszabályok is a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését igénylik, amire szükség van a keletkező nem veszélyes települési szilárd hulladék hatályos jogszabályoknak megfelelő módon történő begyűjtéséhez.

Budaörsön két lehetséges megoldást dolgoztak ki a szakemberek a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére. Ezek műszaki megoldásukban is különböztek egymástól: az egyik egy csarnok építésével, a másik építés nélkül valósította volna meg a kívánt célokat. Utóbbi több szempontból is kedvezőbbnek bizonyult:

 

 • a szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége az év 9 hónapjában is kiválogatható a kívánt minőségben, teljes műszakban. Továbbá a telephely nagysága minimum 3 hónapos átmeneti tárolási időre ad lehetőséget a papír és műanyag haszonanyagokra, ami szintén biztosítja a műszaki fenntarthatóságot;
 • a csarnok megépítése jelentős többletterhet rótt volna a pályázóra, ami csak abban az esetben térülne meg, ha a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét a zárt, fűthető csarnok révén növelni lehetne (évi 12 hónapos működés). Ehhez azonban nem elegendő Budaörs lakossága, szükséges lenne, hogy a rendszer túllépje Budaörs közigazgatási határait, amire azonban nincs lehetőség a jövőben;
 • az építési engedélyezetési folyamat kockázatossá tette volna a projekt megvalósítását, ami nagyban nehezítené a sikeres zárást vagy a megvalósítást;
 • a műszaki fenntarthatóságot nagyban megnehezíti, ha egy viszonylag nagy, 1050 m2-es fűthető csarnok épületet kell fenntartani és üzemeltetni. A csarnoképület fenntartási költségei nincsenek arányban a kiszelektálható hulladék mennyiségével.

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló projektváltozat megvalósítása során fő tevékenységként eszközbeszerzést és szemléletformálást tartalmaz. Az eszközbeszerzés során az alábbi új eszközök beszerzésére kerül sor:

2 db hulladékgyűjtő jármű,

6500 db hulladékgyűjtő edényzet,

600 db komposztáló prizma,

15 db 1,1 m3-es gyűjtőkonténer kerül beszerzésre

1 db rakodógép a válogatómű kiszolgálásához

1 db mobilizálható hídmérleg

2 db újrahasználati konténer

Mobilizálható válogatósor a Budaörs Kamaraeredeti úti telephelyen

 

A déli iparterület szomszédságában a vasút melletti önkormányzati tulajdonú ingatlanon egy szelektív hulladékválogató telephely kerül kialakításra (esővédő tető alatt, évi 9 hónapos működéssel). A kialakítandó telephely emberi erőforrás igénye 10 fő, szükséges eszközparkja: univerzális munkagép, nyitott válogató gépsor, mobil hídmérleg. A telepen egy újrahasználati („re-use”) központ jön létre, ahol 2 db beépített polcrendszerrel rendelkező konténer kerül kihelyezésre, az újrahasznosítandó eszközök begyűjtése és díjmentes tovább adása céljából.

 

A szemléletformálási kampány során elsősorban az iskoláskorúak kerülnek megszólításra, több előadás és rendezvény formájában oktatási segédanyagok felhasználásával.

A benyújtott projekttervet a 2014. december 30-án kelt támogató levele alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásban részesítette.  A Támogatási Szerződés aláírására 2015. február 04-én került sor. A projekt a megvalósítás fázisában van.

 

 

A projekt főbb adatai:

Projekt címe: Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése Budaörsön

Projekt azonosító száma: KEOP-1.1.1/C/13-2013-0014

Kedvezményezett: Budaörs Város Önkormányzata

Projekt elszámolható nettó összköltsége: 296.875.000 Ft

Elnyert támogatás: 282.031.250 Ft

Tervezett fizikai befejezés időpontja: 2015. december 10.

 

Sajtómegjelenések:

Lezárult a „Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése Budaörsön” projekt - (Budaörsi Infó)


Lezárult a hulladékgyűjtési rendszer fejlesztését célzó beruházás - (Budaörsi Napló)


„Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése Budaörsön” – Átadták a hídmérleget - Terepbejárás (Budaörsi Infó)


Szelektíven a zöld Budaörsért! - Nyitórendezvény (Budaörsi Napló)

Közel 300 milliós hulladékkezelési projekt Budaörsön: cél a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése (Buda Környéki Televízió)

Tamás Ervin - Budaörs új hulladékkezelő projetkje (Budaörsi Rádió)

Túl nagy a lábnyomunk – Fejlesztik a hulladékgyűjtési rendszert Budaörsön (Budaörsi Infó)

Terepbejárás a BTG-nél – Célegyenesben az új szelektív hulladékgyűjtési rendszer (Budaörsi Infó)

A BTG új eszközeit mutatták ma be (Budaörsi Napló)

 


2017-02-23 12:27

Vissza