gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Modernizálják a budaörsiek szennyvízének kezelését (BKISZ-projekt)
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Megszűnik a budaörsi szennyvíztisztító telep, és a budaörsiek szennyvize is a legmodernebb technológiával működő csepeli víztisztítóműbe kerül, ha megvalósul a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt.

A BKISZ projekt területét az egyesített budapesti központú szennyvízelvezetési agglomerációból Budapest (1.721.556 lakos) és a csatlakozó Budaörs (28.894 lakos) területe alkotja.


A projekt keretében a meglévő, jellemzően lakófunkcióval rendelkező területek szennyvízelvezetését kívánja Budapest Főváros Önkormányzata a kerületi önkormányzatokkal, ill. Budaörs várossal együttműködve megoldani, zömében elválasztott rendszerű szennyvízcsatornával és a hozzájuk szervesen kapcsolódó átemelő telepekkel.

A projekt hozzájárul Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez, illetve ezen feladatokat a 25/2002. (II.27.) Korm. rendelet is előírja.

 

A 26/2002. (II.27.) Korm. rendelet szerinti feltételeket betartva szennyvízcsatorna vagy szennyvízelvezető hálózat csak beépített, meglévő lakóingatlanokat tartalmazó, belterületi lakóövezetben épül a program keretében.


A BKISZ III/1 projektelem üzembe helyezésével lehetővé válik, hogy a budaörsi és a dél-budai szennyvizek ezután ne a Dunába ömöljenek, hanem a modern, harmadik tisztítási fokozattal működő Csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre jussanak.

 

A jelenlegi budaörsi szennyvíztisztító telepen alkalmazott tisztítási technológia csak korlátozottan felel meg a mai követelményeknek, és a szigorú eltávolítási hatásfokra vonatkozó előírásoknak.

A szennyvíztisztító telepről elfolyó tisztított szennyvíz befogadója a Hosszúréti patak, végső soron pedig a Duna. A patak vízhozama száraz időszakban nagyon alacsony, ráadásul rekreációs tavon és lakóövezeteken folyik keresztül, míg elér a Dunába. A Dunát - a Fekete tenger védelmében - Románia és Bulgária csatlakozását követően a 91/271/EK előírás szerinti fokozottan érzékeny vízfolyássá nyilvánította.
Budaörsön a  meglévő, nem megfelelő hatásfokú tisztítótelep nem épül át, rekonstrukciója helyett megszűnik, a megszűnő tisztítótelepre érkező szennyvizeket vezetjük be a budapesti, dél-budai gyűjtőrendszerbe, és ezen keresztül Csepel Központi Szennyvíztisztító Telepre.


Budaörs szennyvizeinek a fővárosi hálózatba történő bevezetése kapcsán megépíteni terveznek egy új szennyvízátemelőt, átépítenek egy szivattyúállomást, továbbá 1708,84 fm nyomócső, 2861,4 fm gravitációs csatorna épül. A nyomott és gravitációs szakaszok Budaörs és Törökbálint városok területét érintik.
A csatlakozás Budaörs és Budapest közigazgatási határán, a Dél-Budai főgyűjtő felső szakaszához való csatlakozással, mennyiség és minőség ellenőrzéssel valósul meg.
A budaörsi csatornahálózat kora, anyaga és műszaki állapota szükségessé teszi a beton- és azbesztcement anyagú vezetékek lehető legrövidebb időn belüli, ütemezett átépítését. Jelen projekt keretén belül a szennyvizek Budapestre történő bevezetése mellett nyolc utca rekonstrukciója is megvalósul.

 

A BKISZ projekt keretében működő zöldszám: 06/80/205-412

 

A projekt főbb adatai:

Projekt címe: Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése

Projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.4-15-2016-00007

Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata, valamint Budaörs Város Önkormányzata 

Elnyert támogatás:  6.895.062.999 Ft, ebből a budaörsi rész 1.274.685.687 Ft

Támogatás mértéke: 83,180581 %

Tervezett fizikai befejezés időpontja: 2019. június 30.

A projekt budaörsi tartalmának bemutatása: Budaörsön a  meglévő, nem megfelelő hatásfokú tisztítótelep nem épül át, rekonstrukciója helyett megszűnik, a megszűnő tisztítótelepre érkező szennyvíz elvezetésre kerül a Csepel Központi Szennyvíztisztító Telepre, továbbá 8 utca csatornahálózatának rekonstrukciója is megvalósul.Kapcsolódó dokumentumok:

2017-02-23 12:27

Vissza