gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Országos veszélyhelyzetet hirdetett a kormány – Intézkedéscsomag a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Országos rendkívüli jogrendet – veszélyhelyzetet – rendelt el a kormány a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében 2020. március 11-én. A kormány döntése szerint bezárják az egyetemeket, és nem utazhatnak be az országba Kínából, Olaszországból, Dél-Koreából és Iránból csak a magyar állampolgárok, de ők is karanténba kerülnek.

Az operatív törzs és a belügyminiszter javaslatára rendkívüli jogrendet – veszélyhelyzetet – hirdetett a kormány az ország egész területére – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter 2020. március 11-ei tájékoztatóján, amelyet az Lakatos Tiborral, az operatív törzs vezetőjével közösen tartották. A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek a részleteket szabályozzák – tudatta.  


A kormány az alábbi intézkedésekről döntött:

 

  • Nem utazhatnak be az országba Kínából, Olaszországból, Dél-Koreából és Iránból. Ez alól csak a magyar állampolgárok jelentenek kivételt, de ők is hatósági karanténba kerülnek otthonukban, vagy egészségi állapotuktól függően kórházban. Az áruszállítást azonban egyelőre nem érinti a döntés.

  • A schengeni határokon határellenőrzést vezetnek be.

  • Szankciókat von maga után, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, ill. ha megszegik a karantént.

  • Intézménylátogatási tilalmat vezetnek be az egyetemeken csütörtöktől – vagy legkésőbb hétfőtől –, azaz az épületeket bezárják, és csak távoktatásban folyhat a tanulás. Ennek oka, hogy igen sok a külföldi hallgató a magyar egyetemeken, és jelenleg a 13 magyarországi fertőzöttből 9 külföldi.

  • Mivel európai egészségügyi konszenzus van abban, hogy a gyerekeknél nem jellemző a megbetegedés, az iskolák bezárását egyelőre nem tartja a kormány indokoltnak.

  • Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Gyárakra, irodákra, munkahelyekre, éttermekre ez nem vonatkozik, valamint bevásárlóközpontokra sem, de szórakozóhelyekre igen. A templomok esetében még nincs döntés.

  • Felfüggesztik a határtalanul programot, megtiltják a külföldi osztálykirándulásokat és egy évvel elhalasztják a külföldi nyári nyelvtanulási programot.

  • Az okmányirodák, kormányablakok terhelésének csökkentése érdekében döntés született arról is, hogy a lejáró okiratokat a vészhelyzet lezárulásáig nem szükséges megújítani, azokat továbbra is érvényesnek tekintik.


A döntések ma (2020. március 11.) éjféltől visszavonásig érvényesek, mivel nem lehet tudni, hogy meddig fog fennállni a fertőzésveszély.


2020-03-12 12:23

Vissza