gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
2020.07
 1. H
 2. K
 3. Sz
 4. Cs
 5. P
 6. Szo
 7. V
 1.  
 2.  
 3. 1
 4. 2
 5. 3
 6. 4
 7. 5
 1. 6
 2. 7
 3. 8
 4. 9
 5. 10
 6. 11
 7. 12
 1. 13
 2. 14
 3. 15
 4. 16
 5. 17
 6. 18
 7. 19
 1. 20
 2. 21
 3. 22
 4. 23
 5. 24
 6. 25
 7. 26
 1. 27
 2. 28
 3. 29
 4. 30
 5. 31
 6.  
 7.  
Wittinghoff Tamás polgármester heti összefoglalója
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Wittinghoff Tamás polgármester hetente összefoglalja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet és a megelőző intézkedéseket, amelyről a helyi sajtót is tájékoztatja. Az alábbiakban olvasható a 2020. március 16 – 22. közötti időszak összefoglalója.

A tájékoztató Youtubeon is megnézhető

 

 

Kedves Budaörsiek!

 

A demokratikus társadalmak egyik alapja a szabad sajtó, a korrekt, sokoldalú tájékoztatás. Veszély helyzetben különösen fontos szerepe van ennek, mert a hiteles információk életeket menthetnek.

 

A válságkezelés kulcsa a bizalom, a bizalmat pedig – többek között - az őszinte beszéddel lehet kiérdemelni. Felnőttnek kell tekinteni a társadalmat és valamennyi fontos információt meg kell osztani vele. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a hírek minél több csatornán jussanak el a budaörsiekhez.

 

Bár a legfontosabb eszközök természetesen a kormány kezében vannak, az önkormányzatoknak is rengeteg feladat jutott. Mi vagyunk a legközelebb az emberekhez, mi ismerjük a település sajátosságait, és az itt élők helyzetét.

 

A vírus hazai megjelenését követően azonnal válságstábot állítottunk fel a Polgármesteri Hivatalban, amely összefogja a védekezést a településen.

 

A képviselő-testületi munka sem állt meg, s habár ebben a rendkívüli állapotban a jogszabályok szerint a polgármesternek kell döntenie, előzetesen, írásban kikérem a képviselők álláspontját. S a döntéseknél erre támaszkodom. Számunkra ebben a helyzetben is fontos a demokratikus elvek tiszteletben tartása.

 

Nagyon sok konkrét intézkedés született az utóbbi napokban, amelyek segíthetnek a járvány leküzdésében. Ezek közül felsorolok néhányat:

 • zöldszámot üzemeltetünk, amelyet éjjel-nappal lehet hívni, bármilyen ügyben, ami a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos;

A hívószám: 0680/180 001

 • a Polgármesteri Hivatalban veszélyhelyzeti ügyfélfogadást vezettünk be, csak a halaszthatatlan ügyeket lehet személyesen intézni, de közben megerősítettük az online és telefonos lehetőségeket. Ezekről részletesen lehet olvasni a város honlapján;
 •  március 16-ától bezártuk a budaörsi óvodákat, bölcsődéket, de egy átmeneti ideig ügyeletről is gondoskodtunk;
 • ugyancsak bezártuk az uszoda-sportcsarnokot;
 • az iskolai oktatás szüneteltetése sok családot nehéz helyzetbe hozott, ezért azoknak a gyerekeknek az esetében, akik erre rászorulnak, gondoskodunk a napközbeni élelmezéséről. Jelenleg 181 olyan óvodást, bölcsődést illetve iskolást látunk el hétköznapokon, napi háromszori étkezéssel, akiknek iskolaidő alatt  járt az ingyenes étkezés;
 • elrendeltük a város területén lévő játszóterek, szabadtéri sportlétesítmények, sportpályák használatának a tilalmát, korlátoztuk azt is, hogy egyszerre mennyien lehetnek a kutyafuttatók területén;
 • nyomatékosan kértük és folyamatosan kérjük, hogy akik a 70. életévüket betöltötték, ne hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket! Akikről nem tudnak gondoskodni a rokonaik, ismerőseik, azoknak az ellátását az önkormányzat megoldja.

 

Intézkedéseink legfontosabb célja, hogy csökkentsük a járvány terjedésének sebességét, mert ha egy időben túl sokan betegednek meg, akkor azt nem fogja bírni az egészségügyi ellátórendszer.

 

Ezért nem csak az időseket, de a fiatalabbakat is arra kérjük, hogy maradjanak otthon, csak halaszthatatlan esetben hagyják el a lakásukat, és szigorúan tartsák meg a higiéniai és járványügyi szabályokat!

 

Ezt a veszélyhelyzetet a lehető legkomolyabban kell vennünk! Minket sem kerül el a járvány. Eddig 34 budaörsi érintettről kaptunk hivatalos tájékoztatást.

 

Öt pozitív esetről tudunk, közülük hárman kórházban vannak. Sajnos az eddig közzétett halálos áldozatok egyike budaörsi. A kórházban kezelteken felüli érintettek otthonukban, hatósági karanténban, hatósági zárlat alatt vannak.

 

Őszintén kell beszélnünk arról, hogy a helyzet már rövidtávon is rosszabbodni fog. Ezért, ezekben a nehéz napokban mindenki vizsgázni fog válságkezelésből. A kormány, az önkormányzatok, és valamennyi állampolgár. Hisz a legtöbbet mi magunk tehetünk a járvány terjedésének lassítása érdekében. Csak közös erőfeszítéssel, egymás iránti szolidaritással, fokozott odafigyeléssel tudunk úrrá lenni ezen az egészségügyi vészhelyzeten.

 

Bízom benne, hogy Budaörs, a budaörsiek most is helyt fognak állni. Mindent meg fogunk tenni, hogy ez így legyen, ehhez kérem valamennyiük segítségét!

 

Maradjanak otthon!

Vigyázzanak magunkra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás

Budaörs város polgármestere


2020-03-23 10:56

Vissza