gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Köszöntjük a védőnőket!
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Budaörsön 15 védőnő segíti az édesanyákat, családokat. Helytállásukat, áldozatos munkájukat levélben köszönte meg Wittinghoff Tamás polgármester június 13-a, a Védőnők Napja alkalmából.

Kedves Védőnők!

Június 13. a Védőnők Napja.

A magyar védőnői szolgálat, amely immár 105 éve működik, világszerte kuriózumnak számít. A védőnők nálunk, immár több mint egy évszázada állnak a terhes anyák és a kisgyerekeket nevelő családok mellett.

A babavárás és a gyermek megszületése olyan váratlan kihívásokkal teli folyamat, amelyekre nem lehet előre felkészülni. Rengeteg olyan helyzet adódik, annyi kérdés és aggodalom merül fel, amelyekre jó, ha gyors, szakszerű és megnyugtató válasz érkezik. Gondoljunk csak az anyatejes táplálással kapcsolatos nehézségekre. A védőnők ezeknek a helyzeteknek a kezelésére vannak kiképezve, és sok éves rutinjuk alapján képesek is valódi támaszként állni az anyák és a családok mellett. 

De a védőnők végigkísérik a gyerekek további fejlődését is, ott vannak az óvodákban és az iskolákban egyaránt. Itt a tevékenységük fókuszában a megelőzés, a prevenció áll, de ők segédkeznek a szűrővizsgálatoknál, és ha kell a gyerekek személyesen is felkereshetik őket. 

Izgalmas, mindennapi kihívásokkal teli szakma ez, amely egyszerre kíván orvosi, egészségügyi, pszichológiai és pedagógiai ismereteket és persze jó adag empátiát is.

Budaörsön 15 védőnő dolgozik, akik szervezetileg az önkormányzathoz tartoznak. Városunkban sok fiatal él, és az átlagnál jóval több gyerek születik, vagyis bőven van teendőjük egész évben.

Idén, a vírusjárvány önöket is a frontvonalba kényszerítette. Az orvosokhoz hasonlóan, alapvetően át kellett szervezni a munkájukat, ami egyáltalán nem tette könnyebbé, hogy minden korábbi feladatukat elvégezzék.

Ezúton is nagyon köszönöm a helytállásukat, az áldozatos munkájukat, amelyet egész évben végeznek.

 

Wittinghoff Tamás

Budaörs Város polgármestere

 


2020-06-12 09:54

Vissza