gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Sikeresen szerepelt Budaörs a Fenntartható Fenntartó versenyen
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

Négy területen három első és két második helyet szerzett a Fenntartható Fenntartó (Compete4SECAP) projekt keretében megrendezett energiamegtakarítási versenyen Budaörs.

Infoblokk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Európai Unió Horizon2020 programja által támogatott projekt keretében megrendezett

 versengésbe négy magyar önkormányzat összesen 12 épülete kapcsolódott be, amelyek egy év alatt átlagosan 8,31%-kal csökkentették a fűtési- és villamosenergia fogyasztásukat, csupán nagyobb odafigyeléssel.

 

A versenyen belül két időközi kihíváson is részt vettek a versenyzők – Budaörs mellett Kaposvár, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Újpest –, amelynek mindkét területén a Városháza csapata lett az első, és az egyiken második helyet szerzett a BTG irodaépületének csapata.

A verseny legjobb kampányát is díjazták, amelyen szintén a Budaörsi Városháza csapata végzett első helyen, mivel a legkreatívabban igyekezték mozgósítani munkatársaikat az energiamegtakarítás érdekében. A verseny indulásakor a Polgármesteri Hivatal 10 fős Energia Közössége sorra vette azokat a témaköröket, ahol kisebb-nagyobb beruházással és/vagy egyszerű odafigyeléssel sokat lehet tenni azért, hogy csökkenjen a hivatalban az energiafelhasználás, amire aztán egész évben többféle módon igyekeztek felhívni a városházi dolgozók figyelmét.

 

Az össz energiamegtakarítási versenyben a BTG Irodaépülete, ahol 18,4 százalékos volt egy év alatt a megtakarítás, második helyezést ért el.

 

A Városháza csapata 15 db őshonos gyümölcsfát, valamint egyszer 50 és egyszer 75 ezer forint értékű energiatakarékos termékekre beváltható utalványt nyert. A BTG-irodaépület csapata 10 db őshonos gyümölcsfát és 150 ezer forint értékű energiatakarékos termékekre beváltható utalványt nyert a versenyen.

 

A Fenntartható Fenntartó – Compete4SECAP projektet egy tíztagú nemzetközi konzorcium valósítja meg, a nyolc európai ország (Ciprus, Lettország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) összesen 32 önkormányzatának és 96 önkormányzati épületének bevonásával. Magyarországon a projektet a GreenDependent Intézet koordinálja.

 

A hároméves, 2020 decemberéig tartó projekt keretében az önkormányzatok, így Budaörs is többek között tanúsított energiairányítási rendszert vezetett be. Ennek fontosságát mutatja, hogy a bevont épületek normalizált energia fogyasztása átlagosan 4,76%-kal csökkent 2018-hoz képest.

 

Szintén a projekt keretében készül el Budaörs Fenntartható Energia- és Klímaakcióterve (SECAP).

 

 (A képen a Budaörsi Városháza Energia Közössége)

 2022-12-13 09:14

Vissza