gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Őszre elkészül a budaörsi Pozitív Energia Körzet végleges beruházási koncepciója
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Az EU által finanszírozott 2020 EU City Facility (EUCF) pályázaton az önkormányzat 60 ezer eurót nyert el, hogy szakemberekkel és az érintettekkel együtt gondolkodva kidolgozzák a budaörsi Pozitív Energia Körzet beruházási koncepcióját, ami a jövőben nem csak a szakmai kivitelezés, hanem a további EU-s vagy hazai pályázati források, beruházások sikeres elnyerésének is alapja lehet.


 

Helyi közösségek összefogása nélkül nincs eredményes klímavédelem. Budaörs számos klíma- és környezettudatosságot, szemléletformálást és a fenntartható várost célzó kezdeményezés indítója és támogatója. Az egyik kezdeményezés a Pozitív Energia Körzet kialakítása

 

2017-ben született meg a javaslat, hogy Budaörs kialakítson egy energiatudatos körzetet a városon belül. A Holdfény utca-Árok utca-Baross utca-Szivárvány utca közötti területet határozták meg erre a célra. A most ismert Pozitív Energia Körzet területe 2021-ben kiegészült az IKEA-Auchan-Decathlon által határolt kereskedelmi zónával. 

 

Egy ekkora mértékű beruházás kidolgozása különböző szakterületek összehangolt együttműködését és az érintettek bevonását igényli. Ehhez nyert támogatást 2021-ben az önkormányzat az EUCF pályázaton. A pályázat forrását az önkormányzat a Pozitív Energia Körzet beruházási koncepciójához szükséges mérnöki, jogi, pénzügyi elemzések, társadalmi és piaci kutatások, tanulmányok elkészítéséhez tudja felhasználni, aminek eredménye a végleges beruházási koncepció létrehozása 2022. október végére.

 

Az önkormányzat a projekt kidolgozása folyamán az érintettek bevonásához három workshopot szervez. A találkozókon részt vesznek a kijelölt területek érintettjei, többek között: a területen lévő társasházak kezelői, cégek képviselői, önkormányzat munkatársai és a beruházási koncepció szakértői. 

 

Az első találkozót április 22-én rendezték meg, ahol a projekt rövid általános ismertetőjét követően a résztvevőket arról kérdezték, hogy szerintük milyen legyen az energiatudatos körzet. Majd egy hónap múlva, május 31-én tartották a következő workshopot az érintett felekkel együtt gondolkozva, játékos feladatok segítségével próbált a tervező csapat minél több információt begyűjteni a fejlesztési igényekről, javaslatokról, lehetőségekről. A harmadik találkozó augusztus végén lesz, ahol már a véglegesnek gondolt koncepciót mutatja be az önkormányzat és véleményezteti az érintett felekkel.


Ezután a javaslatokat a projekt felelőseik beépítik a dokumentumba. A végleges beruházási koncepciót, a képviselő-testület jóváhagyását követően október végén nyújtanak be az EU-s közreműködő szervezet felé. 2022-06-15 12:18

Vissza