gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Köszöntjük a szociális intézményeinkben dolgozókat
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
November 12-én, a szociális munka napján azok előtt tisztelgünk, akik nap, mint nap a legelesettebbeket, a leginkább rászorulókat segítik abban, hogy ők is méltósággal élhessék az életüket.

 

A szociális ágazaton belül a legnagyobb területet az idősek ellátása, gondozása teszi ki, legyen szó bentlakásos intézményekről, idősotthonokról vagy otthoni, házi segítségnyújtásról. Ugyanilyen nagy terület a gyerekekkel való foglalkozás.  Ide tartoznak a családsegítők és gyermekjóléti központok munkatársai. De a szociális munkások viszik a hátukon a fogyatékkal élők, a pszichiátriai betegek, a hajléktalanok vagy éppen a felépülő szerhasználók mindennapi gondjait is. 

 

Mind-mind olyan embert kívánó feladatok ezek, amelyeket senki nem irigyel az itt dolgozóktól, akik egyszerre végeznek fizikai munkát és lelki gondozást, egyszerre kell lenniük pszichológusnak és takarítónak, vagyis olyan embernek, aki a legszélsőségesebb helyzeteket is képes megoldani.

 

Épp hogy túljutottunk a covid járvány időszakán, ahol a szociális területeken dolgozók álltak a frontvonalban, és már itt van az utóbbi évtizedek legnagyobb megélhetési válsága. Már most látjuk, hogy meg fog sokszorozódni a támogatásra szorulók száma.

 

Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy mindenkinek segíthessünk, de ehhez nem elég a pénz, olyan emberekre van szükség, akik szakszerűen, értő módon és közben empatikusan a szívükön viselik a rászorulók gondjait.

 

Budaörsön szerencsére pontosan ilyen emberek dolgoznak a szociális ellátórendszerünkben. Nekik köszönhetjük, hogy mindeddig egyetlen budaörsi sem érezte azt, hogy cserbenhagyták őt nehéz helyzetében.

 

A szociális területen dolgozók, akár a pedagógusok, egyáltalán nem kapják meg Magyarországon azt az anyagi megbecsülést, amit megérdemelnének. Ez még hatalmas adóssága a politikának feléjük, amit sürgősen pótolni kell.ű

 

A szociális munka napja is egy lehetőség, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra az áldozatos és emberfeletti munkára, amelyet végeznek. A magam, az önkormányzat és azt hiszem, a városunk teljes közössége nevében mondok köszönetet nekik ezen a napon.

 


Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere2022-11-12 11:39

Vissza