gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Budaörsön
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

Sajtóközlemény


Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Budaörsön

 

2022.12. 22.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2022.05.23-án meghirdetett TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívás alapján a Budaörs Város Önkormányzatának támogatási kérelmét támogatásra alkalmasnak minősítette. A Kedvezményezett – a Támogató döntése alapján 158,01 millió forint, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozott vissza nem térítendő támogatásra jogosult.

 

A kedvezményezett neve: Budaörs Város Önkormányzata

Megvalósítási helyszín:

2040 Budaörs, Clementis László utca 3.

2040 Budaörs, Károly király u. 20.

A Támogatás intenzitása: 100 %

A Projekt tervezett elszámolható összköltsége 158,01 millió Ft.

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1-2022-00032

 

A fejlesztés bemutatása:

Budaörs Város Önkormányzata tulajdonában több olyan korszerűtlen állapotú közintézmény áll, amelyek fenntartása, üzemeltetéseés karbantartása jelentős anyagi terhet ró az önkormányzatra. Megvizsgálva a pályázati lehetőségeket két épület energetikaikorszerűsítése valósul meg a projektben: a Budaörsi Csicsergő Óvoda és a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár épületei

 

Az óvoda épületeaz 1970-es években épült kétszintes, részben alápincézett épület. 2004-ben egy fedett, zárt, de fűtetlen térrel, egy foglalkoztatóval,és az emeleti szinten egy tornateremmel bővült. Az épület fűtéséről és használati melegvíz ellátásáról kombi kazánok gondoskodnak. Az óvoda bejárataakadálymentes, de a jelenlegi szabályozásnak nem felel meg az akadálymentes megoldás. A projektarányos akadálymentesítés sorána bejárat akadálymentesítési korrekciója megtörténik, parkoló kerül kialakításra, továbbá akadálymentes mosdó létesül az épületben.

 

A Városi Könyvtár egy földszint és tetőtér kialakítású, változatos alaprajzú, több traktusból álló épület. A házon többszöri bővítésnyomai láthatóak, a legutóbbi 2000-ben volt. Ekkor épült a nyugati traktus, amelynek a tetőterében is újabb helyiségeket alakítottakki. Az épület fűtéséről gázkazán gondoskodik, a használati melegvíz ellátása elektromos bojlerekkel történik. Az épület főbejáratanem, a kis kerülővel elérhető udvar felőli bejárat akadálymentesített, de a megoldás a jelenlegi szabályozásnak már nem felel meg.

 

Az épülethez nem tartozik akadálymentes parkoló, akadálymentes mosdóhelyiség azonban van. A hatályos szabályozásnak valómegfelelés érdekében a meglévő mosdó és akadálymentes bejárat korrekciója szükséges, továbbá parkoló kerül kialakításra aprojektarányos akadálymentesítés keretében.

 

A projekt elsődleges célcsoportja a fejlesztéssel érintett épületek használói, rendszeres és alkalmi látogatói, valamint az ottdolgozó munkatársak. Másodlagos célcsoport a település teljes lakossága, akik a fejlesztés hatására elért épületfenntartási ésüzemeltetési költségek megtakarításából megvalósítható további önkormányzati fejlesztések kedvezményezettjei lesznek.

 

A projektcélja a fejlesztéssel érintett önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásánakelősegítése és ezáltal a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. Hosszú távúcél a településen élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele a környezeti fennfenntarthatóság növelését elősegítőfejlesztések által. A korszerűsítés eredményeként az Óvoda épület energetikai besorolása nem változik, CC – korszerű marad,ugyanakkor jelentős fosszilis alapú energiafelhasználás csökkenés jelentkezik és megnő a megújuló energiafelhasználás is. A VárosiKönyvtár épülete II rossz energetikai besorolásból BB közel nulla energiaigényű épületté válik. A fosszilis alapú fosszilis alapúenergiafelhasználás csökkenés is itt számottevő, és a megújuló energiafelhasználás is növekszik. A megvalósuló fejlesztés hatására a két épületben elért üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése összesen 52,86 t/év. Mindkét épületre igaz, hogy az új fűtésirendszer megújuló energia alapú lesz (hőszivattyú) és mindkét épületre napelemes rendszer kerül telepítésre, így az épületeküzemeltetéséhez szükséges villamosenergia előállítása is megújuló energiaforrás igénybevételével történik majd.

 

A beépítettnapelemes rendszerek összesített névleges teljesítménye a két épületre összesen 57,60 kW, a telepítésre kerülő hőszivattyúsrendszerek teljesítménye a két épületre összesen 64 KW.

 

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A 158,01 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg a fejlesztés.

 

A projekt tervezett befejezése: 2024.04.30.

 

További információ kérhető:

Ács Annamária, sajtóreferens

elérhetőség:

telefonszám: +36308981185

e-mail cím: annamaria.p.acs@gmail.com

 

 CsicsergõFEJLESZTÉS ALAPADATAI

Kedvezményezett neve

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Pályázati felhívás neve és kódszáma

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Projekt címe

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Budaörsön

Projekt azonosító száma

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1-2022-00032

Szerződött támogatás összege

158 012 892 Ft

Támogatás mértéke

100%

Projekt tervezett befejezési dátuma

2024.04.30.

Projekt tartalmának bemutatása

Budaörs Város Önkormányzata tulajdonában több olyan korszerűtlen állapotú közintézmény áll, amelyek fenntartása, üzemeltetése és karbantartása jelentős anyagi terhet ró az önkormányzatra. Megvizsgálva a pályázati lehetőségeket két épület energetikai korszerűsítése valósul meg a projektben: a Budaörsi Csicsergő Óvoda és a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár épületei

A korszerűsítés eredményeként az óvoda épület energetikai besorolása nem változik, CC – korszerű marad, ugyanakkor jelentős fosszilis alapú energiafelhasználás csökkenés jelentkezik és megnő a megújuló energiafelhasználás is. A könyvtár épülete II rossz energetikai besorolásból BB közel nulla energiaigényű épületté válik. A fosszilis alapú fosszilis alapú energiafelhasználás csökkenés is itt számottevő, és a megújuló energiafelhasználás is növekszik.

A megvalósuló fejlesztés hatására a két épületben elért üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése összesen 52,86 t/év. Mindkét épületre igaz, hogy az új fűtési rendszer megújuló energia alapú lesz (hőszivattyú) és mindkét épületre napelemes rendszer kerül telepítésre, így az épületek üzemeltetéséhez szükséges villamosenergia előállítása is megújuló energiaforrás igénybevételével történik majd.

A beépített napelemes rendszerek összesített névleges teljesítménye a két épületre összesen 57,60 kW, a telepítésre kerülő hőszivattyús rendszerek teljesítménye a két épületre összesen 64 kW.

 TOP_energetika

 Kapcsolódó dokumentumok:

2023-01-20 14:07

Vissza