gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Kamaraerdei fakivágások és gallyazási munkák
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
A közelmúltban a viharos időszak miatt kidőlt fűzfa okán a kamaraerdei fákat átvizsgáltuk. A vizsgálat eredménye alapján - az emberek biztonsága érdekében - a játszótér, a záportározó és a szaletli környékén több fát szükséges kivágni. A munkálatok a 2023. március 6-i héten kezdődnek. A kivágott fákat ősszel pótoljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Budaörsiek!

 

Tisztelt Kamaraerdei lakosok!

 

 

Sajnálatosan az elmúlt hónapban a viharos időszakot követően egy fűzfa kidőlt a Hosszúréti patak melletti zöldfelületen/parkban. Szerencsére senki nem tartózkodott a helyszínen. Azóta a szeles időben több fáról töredeztek le ágak.

 

A BTG Nonprofit Kft. folyamatosan végzett fasori munkája mellett is előfordul az extrém időjárás (pl. rendkívüli aszályos nyár, orkánerejű szelek) következtében, illetve a rejtett fabetegségek miatt, hogy az ún. puhafák esetében akár néhány héttel vagy hónappal a fán elvégzett faápolást követően jelennek meg száradások, gyökérbetegségek.

 

A fűzfákat rontó gombák egy része látványos például a leveleket megtámadva okoz kárt, vagy magát megmutatva a törzsön taplógombaként jelennek meg, de vannak „alattomosabb” gombák, melyek a gyökeret, illetve a törzset, kéreg alatti részt károsítják (pl. Cytospora crysosperma). A fűzfa gyökérrothadásos betegségét is gombák okozzák.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy fenti okok miatt a kamaraerdei fákat átvizsgáltuk, kiemelten az ún. puhafák (nyárfa, fűzfa), melyből több egyed kivágása szükséges és szárazgallyazásokat is végzünk nagyobb mennyiségű fa esetében. A kivágással érintett terület a leglátogatottabb játszótér és záportározó környezete, valamint a szaletli melletti terület. Mivel a park közkedvelt kiránduló-, játszó- és kutyasétáltató terület, nem kockáztathatjuk az emberek épségét! 

 

Természetesen ősszel a kivágott fákat pótoljuk, ligetes elrendezésben főként fűzfákat és égereket telepítünk nagyobb mennyiségben.

 

Reméljük, hogy az elmúlt évek ültetéseivel (hársfák, égerek, kőrisek), a 2022. évi őszi ültetésekkel (12 platán, 2 gömbjuhar, 5 magaskőris és 16 nyírfa) és a 2023. őszére tervezett ártéri-nyírfás-égeres ligetes ültetetéssel a zöldfelület nagyságát nem csak helyreállítjuk, hanem növeljük hosszútávon.

 Kapcsolódó dokumentumok:

2023-03-03 10:00

Vissza