gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
A tiszta levegő közös érdekünk
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
A kerti hulladékot égetés helyett komposztáljuk vagy az FKF AGGLOMERÁCIÓ feliratú zsákokba helyezzük el, amelyet rendszeresen elszállítanak.Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a nedves avar égetése és a (fa)hulladékkal történő fűtés is TILOS Budaörsön.

 


A kerti hulladékok ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet. Ez a legkörnyezetbarátabb és legolcsóbb megoldás.

 

Az értékes szervesanyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, magas nedvességtartalom okozza. A meggyújtott levélkupacok alatt sok hasznos állat is elpusztulhat pl. telelő sündisznók, katicabogarak.

 

 

Másodsorban az FKF a szabályosan kihelyezett FKF AGGLOMERÁCIÓ feliratú zsákokat és az erős zsineggel összekötött ágakat elszállítja a házhoz menő hulladékszállításba bevont ingatlanok elől.

 

 

A nehezen megközelíthető telkeken kertészkedőknek is van módja a zöldhulladékot leadni a gyűjtőpontokon (szintén szabályosan bezsákolva, kötegelve), melyekről a térkép az alábbi linken található:

https://www.fkf.hu/budaorsi-hulladekgyujto-pontok-nehezen-megkozelitheto-ingatlanok-szamara

 

 

A beltéri tüzelőberendezésekben a kezeletlen fa és a papír kivételével TILOS minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

 

 

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, parketta stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap, laminált padló,
  • építési fahulladék (pl. gombaölőszerrel kezelt lécek, gerendák),
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • PET palack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

 

 

A felsoroltak elégetéskor káros, súlyosan mérgező anyagok kerülnek a levegőbe és a lakóház belső terébe is beszivároghatnak. Az ilyen hulladékok tüzelése veszélyes.

 

 

Magánszemélyek részére a kéményellenőrzés díjmentesen kérhető, melyet érdemes legalább 2 évente, lehetőleg fűtési időszakon kívül elvégeztetni: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

 

 

Megbízható helyről, száraz tűzifával ajánlott fűteni, szárazon kell tartani a tüzelőt, tető alatt, különben romlik a hatásfok és nő a légszennyezés.

 

 

Ha nem légszáraz fával fűtünk, akkor a meleg jelentős része a kéményen távozik a vízzel, illetve a vízből keletkezett gőzzel. Ráadásul a rossz égés következtében a kémény elkátrányosodik.

 

 

 

Ne kockáztassa életét, ne szennyezze környezetét!

 

 

https://www.budaors.hu/index.php?module=docs&action=getfile&id=2816

 2023-11-10 13:46

Vissza