gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Játékos várostervezési feladatok a Városházán
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Április 25-e óta egy nagyméretű légifotó várja a Városházára érkezőket az aula padlózatán, ahol bárki bejelölheti kedvenc helyeit, illetve azt, hogy mely területet szeretné, ha fejlesztenének a városban. Nagy "varázskockákkal" is találkozhatnak az aulába látogatók, ezekre azt lehet felírni, ki miért szereti Budaörsöt, illetve milyennek szeretné látni a jövőben. Mindez a Budaörs 2030 Távlatok program keretében történik, illetve jött létre, akárcsak a Budaörsi emlékek fala, amelyre fotókat, budaörsi emlékeket vár a szervező Főépítészi Iroda a lakosságtól.

2016. április 25-én játékos várostervezésre várta a város lakóit az önkormányzat, és a Főépítészi Iroda. A rendezvény célja az volt, hogy megismerje az önkormányzat a lakosság véleményét, elvárásait Budaörs jelenéről és jövőjéről, mégpedig játékos formában.

 

„Azért indította el néhány hete a városfejlesztési rendezvénysorozatot az önkormányzat – amelynek ez a második állomása -, hogy az itt élők segítsenek megálmodni, milyen legyen ez a város, milyen irányba fejlődjék” – köszöntötte az egybegyűlteket Wittinghoff Tamás. A polgármester emlékeztetett, hasonló tervezési folyamat, és a lakosság véleményének kikérését követően épült fel Budaörsön a Városháza, vagy az uszoda és sportcsarnok. A mai "álmokból" néhány év múlva ugyanígy valóság lehet. Wittinghoff Tamás egy Seneca-idézettel is alátámasztotta beszédében, hogy miért fontos a város tudatos tervezése, hiszen mint mondta: csak az a hajós kaphat jó szelet, amely tudja, hogy melyik kikötőbe tart.

 

A Főépítész Iroda arra is kérte az érdeklődőket, hogy hozzanak magukkal egy Budaörsre jellemző tárgyat, festményt, fényképet stb. amelyekből a rendezvényen elkezdték építeni a Budaörsi emlékek falát. Csík Edina főépítész elsőként egy olyan képet helyezett el az emlékek falán, amelyen az autópálya látszik néhány évtized különbséggel. "Ez a kedvenc képem: az autópálya régen és ma. Itt látható ugyanis az a döbbenetes különbség, amely jelképezi a város viharos fejlődését. Ezért ha valahol Budaörsről kell beszélnem, gyakran kezdem ezzel a képpel az előadásomat" - osztotta meg a képválasztás okát Csík Edina. Másodikként egy beküldött bélyeggyűjtemény tablót helyezett el a főépítész az emlékek falán, amelyen budaörsi bélyegek láthatók. 

 

A Budaörsi emlékek falára továbbra is várja a Főépítészi Iroda a lakossági felajánlásokat: olyan kisebb - legfeljebb 30x30-as méretű - tárgyakat, képeket, emlékeket, amelyek felidézik Budaörs múltját, megörökítik jelenét.

 

Az aulába betérőket pedig arra kérik, az ott található piros számokkal jelöljék meg a város felülnézeti térképén a számukra kedves helyeket, kékkel pedig azokat, amelyeket fejlesztendőnek gondolnak, illetve egy cédulára írják fel a kiragasztott számot, és írjanak hozzá egy kis magyarázatot, hogy miért azt jelölték meg.

 

Az aulában a következő napokban több, nagyméretű "varázskocka" is várja a budaörsieket, ahogy képletesen elhangzott: ezek a jövő építőkockái. Ezekre azt lehet felírni, hogy ki miért szereti a várost, illetve milyennek szeretné látni 2-5 vagy akár 15 év múlva. 


Mindezeket az információkat a város új, készülő Településfejlesztési Koncepciójához (TK), illetve a hozzá kapcsolódó, úgynevezett Integrált Településfejlesztési Stratégiához (ITS) is felhasználják majd. (Előbbi egy helyzetelemzést és az ebből fakadó célokat, utóbbi a konkrét akciókat, programokat tartalmazza majd.)


A  rendezvényen egy kreatív pályázatot is meghirdetett a Főépítészi Iroda. A felhívásra olyan fotómontázsokat várnak, amelyen az alkotók  a nagyvilágban látott, hallott - esetleg általuk kitalált - jó ötleteket, érdekességeket, izgalmas megoldásokat vonultatnak fel, amelyeket szeretnének, ha Budaörsön is megvalósulnának. Az alkotásokat elektronikus úton, és papírformában is várják 2016. május 5-én 16.00 óráig a főépítészi irodára „Fotómontázs pályázat” jeligével! (Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda, 2040 Budaörs, Szabadság út 134., 2030tavlatok@budaors.hu

 

A legjobb pályázatokat viszont láthatjuk majd a következő eseményen, ami május 7-én a Budaörs Fesztiválon a Budaörs 2030 – Távlatok tervező sátor lesz. Itt egész napos programokkal, a tervezési folyamathoz kapcsolódó kreatív játékokkal (például 3D nyomtatás, varázskocka, kvízjáték stb.) várják az érdeklődőket, ahol a legaktívabb résztvevőket, a legjobb fejlesztési ötletet adókat ajándékokkal, a kvízjátékon résztvevőket nyereményekkel jutalmazzák.

 

A programokról a www.budaors.hu honlapon a Budaörs 2030 Távlatok bannerre kattintva lehet tájékozódni, vagy a www.budaors.hu/2030tavlatok címen.

  

 

 

 
Kapcsolódó dokumentumok:

2016-08-22 18:02

Vissza