gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Budaörs az egyik legzöldebb kisváros az országban
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Az országos sajtóban közelmúltban megjelent állításokkal ellentétben, melyek szerint Budaörsön veszélyben vannak az erdők, a település közel 40 hektár közcélú zöldfelülettel, benne gondozott közparkokkal, sportudvarral, szabadidőparkkal, valamint körülbelül 20 hektár önkormányzati tulajdonú közcélú parkerdővel büszkélkedhet.

Az elmúlt évtizedben meg-többszöröződtek az önkormányzat zöldterületei, miután 2003-ban megvásárolt egy 11,3 hektáros területet a Törökugratón, ahol így – a lakópark építési tervek helyett – erdei tanösvényt alakított ki. Megvette emellett a volt savanyító 2,7 hektáros területét is, így együtt a hozzákapcsolódó erdőkkel és zöldterületekkel egy 18 ha-os tanösvényrendszer jön létre.

 

 

Kiváló adottság: a város közepén egy hegy magasodik


 

A tanösvény-rendszer három eleme épült eddig ki: a Törökugrató Parkerdő Tanösvény, a Kövirózsa Tanösvény és a Naprózsa Tanösvény. A teljes kiépítést követően összeköttetés valósul meg a déli hegylábtól a Törökugrató legmagasabb pontján keresztül a Törökugrató északi hegylábáig, ahol a tanösvény állomásai mellett játszótér, valamint erdei tornapálya is létrejött.

 

Ezen projekttel városunk a Biodiverzitás Fővárosa című versenyen 2011. évben különdíjban részesült.

 

Emellett 2003-ban az önkormányzat megvásárolt több mint tíz hektár területet a Hosszúréti-patak mellett. Folytatva a városi zöldterületek fejlesztését, így összesen már 8,5 hektárnyi park szolgálja a budaörsieket a Hosszúréti-patak mentén.

 

 

Elismerésre született


 

Pest Megye Önkormány-zatának 2007. évi Kulturált Települési Környezet Díj Pályázatán Budaörs Város Önkormányzata sikeres településkép-alakító és közterületi kapcsolatokat fejlesztő akciósorozatáért az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság dicséretében részesült. Ezt követően 2009-ben Pest Megye Önkormányzata a városnak ítélte a Kulturált Települési Környezeti Díjat településkép-alakító és közterületi kapcsolatokat fejlesztő 2009. évi akciósorozatáért.

2011-ben a Törökugrató tanösvény rendszer projekttel Városunk a Biodiverzitás Fővárosa című versenyen különdíjban részesült.

 

 

Folytatva az elismerések és remélhetőleg nem bezárva az elismerések sorát Budaörs a Virágos Magyarország versenyen, 2016. évben ’Az év települése’ díjban részesült.

Wittinghoff Tamás polgármesternek a “Tiszta, Virágos Budaörsért” pályázat ünnepélyes díjátadóján elhangzott előadása alapján


Forrás: Budaörsi Napló2017-10-07 20:29

Vissza