Budaörs csatlakozott a légszennyezettség csökkentését célzó nemzetközi kampányhoz

A budaörsiek véleményét is várják a városi levegő minőség javítását célzó projektben.

 

A június 22-i ülésen a képviselő testület egyhangúlag támogatta, hogy Budaörs szakmai partnerként csatlakozzon a Lélegző Budapest kampányhoz.

 

A levegőminőség javítását célzó kampány a nemzetközi CODE Europe (Co-Deciding Europe: Civic Tech for Good Governance and Active Citizenship) része. Budapest és az agglomeráció mellett 9 európai nagyváros vesz részt a légszennyezés elleni hatékony fellépés legjobb javaslatainak kidolgozásában: Lisszabon, Amszterdam, Brüsszel, Berlin, Podgorica, Athén, Burgasz, Riga és Tallinn.

 

A klímaváltozás miatti problémák és a légszennyezettség mindennapos tapasztalat, olyan közös kihívás, ami mindenkit érint és megoldásában mindannyiunknak részt kell venni. A „Lélegző Budapest„ kampány alapötlete, hogy az állampolgárok bevonásával, együtt kell megoldást találni a légszennyezettség csökkentésére. A változás csak akkor lehet tartós és sikeres, ha az emberek magukénak érzik a problémát és mindenki a maga módján elgondolkozik azon, hogy ő mit javasolna a döntéshozók számára.

 

Magyarországon a Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetésével 2022 tavaszán indult el a „Lélegző Budapest” projekt. A nemzetközi kampány célja, hogy minél több, a városi levegő minőségét javító állampolgári kezdeményezés és javaslat születhessen meg, amit szakértők konkrét szakpolitikai intézkedésekké fejlesztenek.

 

A „Lélegző Budapest” kampány jelenlegi fázisában az állampolgárok javaslatait gyűjtik össze a lebonyolítók. A kezdeményezéseket és javaslatok az erre a célra létrehozott online felületre lehet beküldeni egy egyszerű regisztrációt követően. Az oldalon meg lehet nézni mások beküldött javaslatait, és azokra is lehet reagálni. Maga a kezdeményezés egyszerre helyi, országos és európai jelentőségű, ezért várnak minden típusú ötletet: Lakhelyünket, Budaörsöt célzó javaslatokat, és általánosabb, tágabban értelmezendő kezdeményezéseket.

 

A véleményeket itt lehet beküldeni: 

https://budapest-code-europe.yrpri.org/community/4318

 

A beérkezett javaslatokat a kutatók összesítik és rendszerezik, majd a következő szakaszban ezekre szavazni lehet, megjelölve a legfontosabbnak gondolt problémákat és megoldási lehetőségeket. A rangsorolt javaslatokat szakértők bevonásával konkrét szakpolitikai intézkedésekké, illetve programtervekké fejlesztik a projekt szakmai partnerei.

 

További információk a projektről: www.lelegzobudapest.hu 

és www.codecidingeurope.eu

 

A kampány magyar nyelvű Facebook oldala: https://www.facebook.com/lelegzobudapest

 

Hallassa hangját Ön is a levegőminőséggel kapcsolatban!