Energetika

Négy területen három első és két második helyet szerzett a Fenntartható Fenntartó (Compete4SECAP) projekt keretében megrendezett energiamegtakarítási versenyen Budaörs.
Megkapta a hivatalos tanúsítványt az önkormányzat által hat épületben bevezetett energiairányítási rendszer (EIR), amellyel akár 10 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. Az épületek fenntartásának és üzemeltetésének energiahatékonyságát elősegítő EIR a Fenntartható Fenntartó (Compete4SECAP) projekt keretében indult el, amit az Európai Unió Horizon2020 programja támogat.
Budaörs Város Önkormányzata az éghajlatvédelem és a város fenntartható fejlődése melletti elhivatottsága jegyében felelős döntéseket kíván hozni az energiagazdálkodás terén. Önkormányzatunk ezért elkötelezett amellett, hogy intézményeink energiafogyasztási hatékonysága és energiateljesítménye növekedjen.

Energiatudatos Önkormányzat díjat kapott Budaörs, amelyet Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője vett át 2019. szeptember 25-én. A díjat városunk a Virtuális Erőmű Program keretében nyerte el, amelynek filozófiája, hogy az a legolcsóbb energia, amit meg sem termelünk.
A Budaörsi Városháza lett a Fenntartható Fenntartó címen futó nemzetközi verseny első kihívásának, a széndioxidkibocsátás csökkentését célzó ún. „Karbonböjt” játéknak a magyarországi győztese. A versenyen nyolc európai ország közel száz önkormányzati épülete vesz részt 2019-ben, Magyarország négy önkormányzata 12 épülettel szállt be.
Hat héten át koncentráltan figyeltek a Polgármesteri Hivatalban az energiatakarékosságra. A Városháza Energiaközössége ugyanis Karbonböjt címmel hathetes kihívást hirdetett, hétről-hétre más-más energiatakarékossági tippet adva a hivatali munkatársaknak. Budaörs korábban benevezett egy nemzetközi energiamegtakarítási versenybe is, amelyben nyolc európai ország közel száz önkormányzati épülete vesz részt.
Budaörs Város Önkormányzata fontosnak tartja a hatékony energiafelhasználást, ezért úgynevezett energiapolitikát fogadott el. Ebben a városvezetés elkötelezte magát az önkormányzat és intézményei energiafogyasztásának csökkentése, energiateljesítményük javítása és a káros környezeti hatások mérséklése mellett. Három önkormányzati intézmény, a Polgármesteri Hivatal, a Kamaraerdei Közösségi Ház és a BTG Irodaépülete egy nemzetközi energiamegtakarítási versenyben is részt vesz a célok elérése érdekében.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.9-16-2016-00002 azonosítószámú pályázata keretében 242,52 millió forint támogatást nyert Budaörs Város Önkormányzata, amelyből három iskolában történnek energiakorszerűsítési beruházások, így napelem kerül az épületekre, valamint nyílászárócsere és hőszigetelés is megvalósul.