gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Elsők között vezetett be tanúsított energiairányítási rendszert Budaörs
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Megkapta a hivatalos tanúsítványt az önkormányzat által hat épületben bevezetett energiairányítási rendszer (EIR), amellyel akár 10 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. Az épületek fenntartásának és üzemeltetésének energiahatékonyságát elősegítő EIR a Fenntartható Fenntartó (Compete4SECAP) projekt keretében indult el, amit az Európai Unió Horizon2020 programja támogat.

 

Infoblokk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ÉMI-TÜV SÜD Kft. által kiadott tanúsítvány alátámasztja, hogy a hat önkormányzati

 épületben bevezetett energiairányítási rendszer mindenben megfelel a MSZ EN ISO 50001 2018 szabvány követelményeinek. Az érintett épületek: a Városháza, a BTG épülete, a Kamaraerdei Közösségi Ház, az Uszoda és Sportcsarnok, a Vackor és a Holdfény Óvoda.

 

A GreenDependent Intézet közreműködésével kialakított energiairányítási rendszer célja, hogy az épületekben javuljon az energiahatékonyság, valamint csökkenjen az energiafelhasználás, az ezzel járó költségek és az üvegházhatású gázok kibocsátása. A GreenDependent információi szerint az a nemzetközi tapasztalat, hogy az energiairányítási rendszerek bevezetését követő egy évben az önkormányzatok átlagosan 10%-os energiamegtakarítást tudnak elérni.

 

Az EIR bevezetése során az érintett budaörsi épületek valamennyi dolgozójának meg kellett ismernie a projekt keretében létrehozott energiairányítási kézikönyvet ill. a kapcsolódó eljárási utasításokat. Emellett elvárás feléjük, hogy munkájuk során mindenkor törekedjenek az energiatakarékos munkavégzésre (pl. kétoldalas nyomtatás, felesleges fénymásolások elkerülése, villanyok lekapcsolása, gépek kikapcsolása a munkaidő végén stb.)

 

Az EIR-t hat épületre, az üzemeltetés és működtetés témakörére vezette be Budaörs Város Önkormányzata, de a rendszer tovább bővíthető.

 

A Fenntartható Fenntartó projektben nyolc európai ország harminckét önkormányzata vesz részt, köztük Budaörssel együtt négy magyar önkormányzat is, amelyek a magyar önkormányzatok közül elsőként vezetnek be tanúsított energiairányítási rendszert.  

 

A Fenntartható Fenntartó – Compete4SECAP projektet egy tíztagú nemzetközi konzorcium valósítja meg, nyolc európai ország (Ciprus, Lettország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) összesen 32 önkormányzatának és 96 önkormányzati épületének bevonásával. A hároméves, 2020 őszéig tartó projekt keretében az önkormányzatok nemcsak tanúsított energiairányítási rendszert vezetnek be, hanem klímaakciótervvel is kiegészítik a korábban készített Fenntartható Energia Akcióterveiket, amelyek így Fenntartható Energia- és Klímaakciótervekké (SECAP) bővülnek.

 

A projektnek szintén fontos célja, hogy az önkormányzatok munkatársainak mindennapi viselkedése is energiatudatosabbá váljon, ilyen módon energiatakarékosabbá téve az önkormányzatok működését. Ezt – a projekt harmadik pilléreként – egy, a bevont önkormányzatok között zajló energiatakarékossági verseny is elősegíti, aminek mindkét időközi kihívását a Budaörsi Városháza nyerte meg a 12 benevezett magyar épület közül.

 Kapcsolódó dokumentumok:

2022-12-13 09:15

Vissza