gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Odvas-hegy – Út-hegy – Csiki-hegyek – Huszonnégyökrös-hegy
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

A 40-es, illetve 88-as busz Városháza megállójától indulhatunk sétánkra. A szép új Városháza mögött, az Uzsoki, majd Odvas-hegy utcában, a piros kereszt jelzésen juthatunk el az Odvas-hegy lábához.Egy keskeny és igen meredek gyalogösvény vezet innen fel a csúcsra, de érdemes felmászni, különösen a kora tavaszi dőben, amikor a sziklanövények hetente más-más színbe öltöztetik a nyári forróságban kopár dombot. Mivel a városon belül ez a legmagasabb pont (343 m), tiszta időben érdemes körülnézni a tetejéről.

A hegycsúcsról visszatérve, érdemes megállni és közelről is megtekinteni az Út-hegy egykori kőbányájának, a vörös és sárga szinte minden árnyalatában pompázó dolomitsziklafalát. Aki bátor, az a sziklafal melletti ösvényen megmászhatja az Út-hegyet is, közben találkozhat a gubóvirággal, törpemandulával, csabaíre vérfűvel, salamonpecséttel és árvalányhajjal is.

A sárga kereszt jelzésen a Csalogány utcában folytathatjuk sétánkat, amíg csak rá nem akadunk a Ló- hegy és a Szállás-hegy között a sárga jelzésű turistaútra. Ezen a jelzett úton balra indulva, kényelmesen, a szintvonalak mentén bejárhatjuk a Csiki-hegyeket és a Huszonnégyökrös-hegyet.

Az árnyas tölgyerdőben a kisebb tisztásokon sokféle növény pompázik: baracklevelű harangvirág, ligeti zsálya, budai imola, cickafark, és kakukkfű, a cserjék közül a galagonya, som, vadrózsa, és a bodza. A telepített feketefenyvesekben sajnos feltűnőensok a kidőlt, kiszáradt fa. Megindult az újratelepítés, de most már a tájba illeszkedő, őshonos, lombhullató fajokkal.

A sárga jelzésen a Tárogató, az Orchidea és a Csiki utcán végighaladva lejutunk a Szabadság útra, a 88-as busz megállójához.


Forrás:
Természtei értékeink, Budaörs;
Szerkesztette: dr. Mester Edit,
Kiadta: Budaörs Város Önkormányzata, 2006,
Készült az Interreg Magyarország-Szlovákia-Ukrajna szomszédsági Program 2004-2006 közösségi kezdeményezés III/A program (HUSKUA/05/01/289) pályázati forrásból
Az Interreg forrásból készült további dokumentumok


2014-09-10 11:14

Vissza