gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Lezárult a fővárossal közös csatornázási projekt (BKISZ)
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Május végén zárult le a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt. Ennek köszönhető, hogy Budaörsön is megépült a dél-budai gyűjtőrendszerbe, és ezen keresztül a modern, harmadik tisztítási fokozattal működő Csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre vezető főgyűjtőcsatorna, így Budaörs (valamelyest tisztított) szennyvize 2017 óta már nem a Hosszúréti-patakba folyik. A nagyrészt uniós forrásból megvalósított, többéves BKISZ-projekt második szakaszába kapcsolódott be Budaörs, ahol 11 utca csatornahálózata is megújult.

 

Az első budaörsi projektszakasz fő eleme a főgyűjtőcsatorna megépítése, és a budaörsi szennyvizek Budapestre történő bevezetése volt. Ezzel egyidejűleg megszűnt a meglévő budaörsi szennyvíztisztító telep, amelynek területén egy új átemelőt építettek. Emellett a repülőtéri szennyvízátemelő telepet is korszerűsítették. A projekt keretében mintegy 1700 folyóméter nyomócső és 28000 folyóméter gravitációs csatorna épült Budaörs és Törökbálint területén.

 

A budaörsi csatornahálózat kora, anyaga és műszaki állapota a főgyűjtőcsatornán kívül is szükségessé tette a beton- és azbesztcement anyagú vezetékek lehető legrövidebb időn belüli átépítését.

 

A második budaörsi projektszakasz első ütemében újult meg a Gesztenye, a Halom és a Széles utca, valamint a Szabadság út – Domb utca egyes szakaszainak szennyvízcsatorna-hálózata, amelyeket az első három utca esetében nemcsak újraaszfaltozták, hanem önkormányzati forrásból csapadékvíz-csatorna- és útépítés is történt.

 

A következő ütemben a Fodros, a Kisfaludy és a Thököly utca, valamint a Baross köz csatornahálózatának rekonstrukciója valósult meg. Az első három utca esetében a szennyvízhálózat-rekonstrukciót követően szintén sor került út- és csapadékcsatorna-építésre is, hasonlóképp önkormányzati forrásból.

 

A harmadik ütemben a Temesvári út, a Farkasréti út és a Hold utca csatornahálózata készült el, valamint az utak burkolása, és megépült az Auchan-átemelő. E beruházások közül a Temesvári utca volt a hetedik a BIKISZ-projektben, amelyet önkormányzati forrásból teljes körűen fel tudott újítani a város.

 

A BKISZ-projekt budaörsi beruházásainak összértéke 1,53 milliárd forint volt, amelynek 83,18 százaléka európai uniós forrásból érkezett. A 16,82 százalékos önerőt Magyarország központi költségvetése állta. Ehhez járult hozzá Budaörs Város Önkormányzatának – saját forrásból és fejlesztési hitelből származó – 1,1 milliárd forintos út-, járda- és parkolóépítése, zöldfelületfejlesztése az említett hét utcában.

 

A teljes BKISZ-projekt, a fővárosi beruházásokkal együtt, 2021. május 31-én fejeződött be, ezt követi a záróbeszámoló benyújtása és a projekt pénzügyi lezárása.2021-06-05 00:31

Vissza