gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Ismét van 0-24 órás gyermek és felnőtt orvosi ellátás Budaörsön
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása
Az új - ismét az önkormányzat által finanszírozott - ellátási rendszer része egy 0-24 órában elérhető online- és telefonos orvosi tanácsadás, napközbeni azonnali szakorvosi ellátás, illetve egy házhoz menő mentőkocsi szolgálat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Február első napjától kezdődően egy kormánydöntés megszüntette a Budaörsön működő, magas színvonalú 24 órás orvosi ügyeleti rendszert. Ezentúl a budaörsieknek sürgős esetben Budakeszire vagy Érdre kellene menniük ügyeletre.

 

Az önkormányzat a rendelet megjelenésétől kezdve kereste a megoldást, hogyan tudná továbbra is helyben biztosítani a korábban megszokott 24 órás, magas szintű ellátást. Ennek érdekében többször is tárgyaltunk az állami szervekkel, de nem voltak nyitottak a központosított ellátás helybeni kiegészítésére, annak ellenére, hogy már most ellátás-biztonsági problémák mutatkoznak a rendszerben.

 

Ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy saját hatáskörben új ellátási szintet vezet be, amely egyrészt megfelel a megváltozott jogszabályi környezetnek, másrészt továbbra is biztosítja a 24 órás orvosi ellátást Budaörsön a budaörsiek számára.

 

Az új önkormányzati ellátási rendszer három elemet tartalmaz: telemedicina, napközbeni szakorvosi ellátás és 0-24 órában elérhető kivonuló mentőkocsi szolgáltatás.

 

Mi a teendő, ha valakinek sürgős orvosi ellátásra van szüksége?


1.    Éjjel-nappal kérhet orvosi tanácsot (Telemedicina)


A telemedicina egy, a hét minden napján éjjel-nappal elérhető online és telefonos orvosi tanácsadás. A budaörsiek applikáción keresztül vagy telefonon konzultálhatnak szakorvossal. A szolgáltatás ingyenes igénybevételéhez a budaörsi lakosoknak a lakcímkártyájukkal kell regisztrálniuk, amelyről részletes leírást ma délutántól a www.budaorsmed.hu honlapon találnak.


2.    Napközben munkanapokon személyesen felkeresheti az Egészségügyi Központot, ahol sürgős esetben soron kívül ellátják 


A napközben működő azonnali szakorvosi ellátás személyesen munkanapokon reggel 7 és este 7 óra között érhető el. Minden budaörsi lakcímkártyával rendelkezőt sürgős esetben soron kívül, ingyenesen fogadnak a szakorvosok az Egészségügyi Központban. Ez komoly előrelépés a korábbi rendszerhez képest, mivel az alapellátási szintet jelentő orvosi ügyelet helyett azonnali járóbeteg szakellátásban részesülhet a beteg.


3.    Éjjel-nappal hívhatja a budaörsi kivonuló mentőket


A hét minden napján 24 órán keresztül elérhető szerződéses mentőszolgálat kivonuló mentőkocsi szolgáltatásával a helyszínre érkező orvos vagy mentőtiszt sürgős, életveszélyes esetekben azonnali orvosi segítséget tud nyújtani. A szolgáltatás telefonos elérhetősége: 06-23/445-495.


A telefonos operátor minden esetben az OMSZ ellátás irányító központjával egyeztetve szervezi az azonnali ellátást.


4.    Igénybe veheti az állami ügyeletet és az állami mentőket


Személyesen:

A felnőtt betegek Budakeszin, munkanapokon 16-22 óráig, illetve hétvégén és ünnepnapokon 08-14 óra között kaphatnak állami ügyeleti ellátást. Ugyanilyen típusú gyermekorvosi ügyelet Érden munkanapokon 16-22 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 08-22 óráig érhető el. Az állami éjszakai ügyelet budaörsiek számára Budakeszin működik.

 

Telefonon:

Elérhető Budaörsről is a központosított állami ügyelet, amit a 1830-as egységes telefonszámon lehet hívni.

Az Országos Mentőszolgálat vészhelyzeti telefonszáma továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer), ezt a számot baleset, más közvetlen életveszély esetén lehet hívni.

 

Az önkormányzat által működtetett új orvosi ellátási rendszer nagyon sok pénzébe kerül a városnak, százmilliós nagyságrendekről lesz szó. Ezt ráadásul úgy kell majd kigazdálkodni, hogy az állam 2024-ben is mintegy 4,6 milliárd forintot von el törvénytelenül a várostól, szolidaritási hozzájárulás címén.

 

A Budaörsön élők egészsége azonban mindennél fontosabb az önkormányzat számára. Kapcsolódó dokumentumok:

2024-03-13 11:17

Vissza