gyorslinkek
Helyi hírek
Ügyintézés
Legyen a vendégünk
Kössön üzletet nálunk
  
Német nyelv Angol nyelv Magyar nyelv
Az Európai Unió Central Europe Programme-ja keretében megvalósuló, ,„BICY” program

Európában egyedülálló biztonsági követelményeket teljesítő, saját fejlesztésű biciklitárolót mutattak be a konferencia résztvevőinek.

Budaörsön, a buszvégállomás mellett, egy Európában is egyedülálló biztonságot kínáló kerékpártároló épül, méghozzá teljes egészében uniós forrásból. A tervek szerint a tárolót a budaörsiek ingyen használhatják majd egy speciális kártya igénybevételével.

Féléves oktatási rendezvénysorozatot zárt a Bicy-projekt

A Városi Sportnapon – május 19-én - egy egésznapos nyílt kerékpáros ügyességi versennyel zárult a Bicy –projekt oktatási programja, amelynek célja volt, hogy a kerékpározás népszerűsítése mellett megismertesse a város felnövő generációjával, melyek azok a legfontosabb tudnivalók és szabályok, amelyeket mindenkinek tudnia kell, mielőtt részt vesz a közlekedésben biciklivel. A legkitartóbbak jutalma kerékpár és más biciklis kiegészítő volt, amelyet az Ilyés Gimnáziumban adott át a projekt koordinátora, Vágó Csaba kabinetfőnök

Pest Megyei Rendőrfőkapitányság, közlekedésbiztonsági tanácsosa, Koczka Diána rendőrfőhadnagy, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, László János és az önkormányzat építéshatósági csoportvezetője Zolnai Márton referátumával zajlott a 2011. december 9-én az a műhelybeszélgetés, amelyen a jelenlevők  többféle megközelítésben elemezték a kerékpárosközlekedés budaörsi helyzetét és próbáltak egyfajta jövőképet is felvázolni.

Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Budaörsön - Sajtóközlemény

A Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége 2011. augusztus 19-én kelt határozatában - amely szeptember 13-án emelkedett jogerőre - engedélyezte a Budapest közigazgatási határától a Baross utca és az Árok utca kereszteződéséig tartó, több mint négy kilométer hosszú kerékpárút szakasz használatba vételét.

A Budaörsi Önkormányzat a BICY-projekt keretében logotervező ötletpályázatot irt ki, amelyre elsősorban a városi és környéki ( szűkebb kistérségből való) gyerekek - mint a egyik célcsoport – köréből várta a pályamunkákat. Május 20-án,a versengés végén, a dijakat egy nagy kerékpáros felvonulás, a helyi Criticall Mass bevezető eseményeként osztotta ki Wittinghoff Tamás polgármester. A logopályázatban 1-3. helyezett kapott díjat: Kerékpárostáskákat és szetteket(Bagaboo), valamint az új logoval emblémázott polókat.

Sok biztató jel utal arra, hogy Budaörs rövidesen a kerékpárosok paradicsoma lehet. A környezettudatos közlekedésre, biciklizési lehetőségek megteremtésére az önkormányzat egyre nagyobb hangsúlyt helyez és a lakosság szemléletében is változás tapasztalható - mindez abból a kutatásból derül ki, amely nemrég készült el és felmérte a városban található kerékpár-infrastruktúrát, valamint a lakosság ezzel kapcsolatos vélekedéseit.

Nemzetközi kerékpározási stratégiát készít Budaörs Város Önkormányzata hét európai ország kilenc városával közösen. Az Európai Unió Central Europe Programme-ja keretében megvalósuló, ,„BICY” elnevezésű program emellett városi kerékpárparkolók és a hozzá kapcsolódó lopásgátló védelmi rendszer tervezését és megvalósítását is támogatja. A 2013-ig tartó projektre Budaörs mintegy 175 ezer eurót költhet.
A kerékpárt használók aránya az észak olaszországi Ferraraban meghaladja a 30 százalékot. A Pó folyó deltájában található kisvárost évente több mint 20 ezer biciklis turista keresi fel. A városban és környékén félszáznál  is több kerékpáros – egyébként túrázásra is alkalmas - útvonal található. Az önkormányzat Castello Estense épülete előtt  és a cégek udvarain nem autók, hanem kerékpárok sorakoznak.